Vasárnap megnyitott az Adventi Forgatag Nyíregyházán

Az év egyik legjobban várt időszakához közeledve lassan mindannyian karácsonyváró hangulatba kerülünk. Az ünnepi fények csak advent első vasárnapjától fogják bearanyozni Nyíregyháza belvárosát. A Kossuth tér feldíszített házikói vasárnap délután kinyitották ajtóikat. Az esős idő ellenére sokan látogattak el a forgatagba és megízlelhették a friss hurkát, kolbászt és malacsülteket.

A kolbászok és sült húsok mellett megkóstolhattuk a burgonyachipset, kürtőskalácsokat a legkülönbözőbb ízesítésekben, ínycsiklandozó narancsos és hagyományos forralt borokat, és – mert városunk egyik teaháza is kivonult – akár a világ másik felére is elkalandozhatunk egy-egy korttyal. A helyszínen fogyasztható különlegességek mellett a kézműves termelők is bemutathatták termékeiket – többek között egyedi sajtok és ízletes lekvárok csábítják el a nyíregyházi forgatagba érkezőket.

A karácsonyhoz kötődő ételek és italok mellett ajándéktárgyak és kézműves termékek kaphatóak a forgatag házikóiban. Fakanalak, evőeszközök, konyhai kiegészítők és fazekak is megtalálhatóak a kínálatban, valamint téli ruhaneműk közül is válogathatunk – például aki kesztyű nélkül érkezik, beszerezhet egyet!

A karácsonyi forgatagok kínálatában mindig megtaláljuk a sült gesztenyét. (Ha az advent hangulatát otthon is szeretnénk megteremteni, készítsük el mi magunk a sült gesztenyét – eláruljuk hogyan. Szerezzünk be 1 kg gesztenyét és áztassuk vízbe legalább egy órára. Ahogy lejár az idő, vágjuk be a domború oldalakat egy éles késsel, majd tegyük a szemeket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Előmelegített sütőben 200 fokon 25–30 percig süssük.)

Az Adventi Forgatag árusai sok különlegességgel várják az ide látogatókat. A következő vasárnaptól pedig ünnepélyes gyertyagyújtással, sztárfellépőkkel és programokkal kedveskednek a szervezők.

Fotó és szöveg: Farkas Fanni