Városnapi programsorozat Nyíregyházán
Idén is megrendezik a városnapi rendezvénysorozatot Nyíregyházán. A város újratelepítésének 262. évfordulója alkalmából május 7-e és 9-e között háromnapos programsorozatot szerveznek. Lesz ünnepi közgyűlés, kiállítás, hangverseny, akusztikus zene és tartanak testvérvárosi jubileumi ünnepi programokat is.

Már csütörtökön délután megkezdődnek a nyíregyházi városnapi programsorozat rendezvényei. A megyei levéltárban bemutatkozik a testvérváros, Iserlohn levéltára, Mint a város emlékezete jelmondattal. Ezt követően a Jósa András Múzeumban az Iserlohni Múzeum kiállítását nyitják meg Iserlohni dohányszelencék címmel.

AZ ÚJRATELEPÍTÉS 262. ÉVFORDULÓJA

Nyíregyháza újratelepítésének 262. évfordulója alkalmából pénteken 14 órától tartják meg az ünnepi közgyűlést a városházán.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Ulrich Attila alpolgármester elmondta, annak idején gróf Károlyi Ferenc a legnagyobb birtokos jobbágyok toborzásával bízta meg Petrikovics Jánost. Ő Békés megyében talált második generációs szlovákokat, akiket itt már tirpákoknak neveztek. Az akkori 300 család betelepülésével alapítják újra Nyíregyházát.

TESTVÉRVÁROSI JUBILEUMOK

Két testvérvárosi jubileumról is megemlékeznek, hiszen Iserlohnnal 25, Szatmárnémetivel pedig 15 éves a kapcsolat. A közgyűlés után ünnepi megemlékezés és koszorúzás lesz a Városalapítók szobránál. Pénteken délután a Nyíregyházi Nemzetközi Plein-Air Művésztelep kiállítása nyílik a Váci Mihály Kulturális Központban, a Kossuth téren pedig az Akusztikus Zene Ünnepe VII. évadján bemutatkozó zenekarok lépnek színpadra. 18 órától ünnepi hangversenynek ad otthont a Váci Mihály Kulturális Központ. Szombaton újra benépesül a Kossuth tér, a színpadon fellépők szórakoztatják a közönséget, de lesz kézműves termékek és tavaszi virágok vására, civil forgatag, népi játszótér és kézműves foglalkozás. A városnapi programokat a Folkfusion Band koncertje és utcabál zárja.

A városnapi részletes programot az alábbi linkre kattintva tekintheti meg.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Kohut Árpád)