Városnap – Megtelt a Kossuth tér az ünnepi hétvégén
Fotó: Szarka Lajos

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata ünnepi programsorozattal várta az érdeklődő nyíregyháziakat a város újratelepítésének 271. évfordulóján, május 16-án,17-én és 18-án. Szombaton már reggeltől benépesült a Kossuth tér. A hagyományokat folytatva, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Technikum tanulói idén is megsütötték a város 3500 szeletes tortáját.

A Városnapok alkalmából az idei évben is elkészült a város tortája. Mielőtt kiosztották a 3500 szeletes finomságot szombaton, a Kossuth téren, Nyíregyháza polgármestere, dr. Kovács Ferenc köszöntötte a főtéren gyülekezőket. Idén is a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Technikum tanulói sütötték meg az ünnepi tortát. Több mint 2500 db tojásból, 96 liter tejből, 70 kg lisztből, 50 kg citromból és közel 1 mázsa vajból készült az idei, 3500 szeletes mézes-habcsókos diótorta, a város tortája, aminek minden alapanyaga szabolcsi volt.

„Mézes diós habcsók tortát készítettünk a városlakóknak a város születésnapja alkalmából. Több mint négyszáz szorgos kéz készítette az iskolában ezt a tortát és most is sokan itt vagyunk és kínáljuk” – mondta el Zsigó Zita, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Technikum igazgatója.

Több ezer ember gyűlt össze a Kossuth téri színpad előtt, hogy megkóstolhassa Nyíregyháza tortáját, mely egyöntetű sikert aratott. A városnapi ünnepi programsorozat pénteken és szombaton is sokakat mozgatott meg, nagyszerű hangulatban, méltóképpen emlékezett a város Nyíregyháza újratelepítésének 271. évfordulójára.

„Születésnapjához jár egy születésnapi torta és a város újratelepítését ünnepeljük a városnapokon. A sipkaysok vállalták – a tanárok, diákok együtt –, hogy minden évben megsütik a város tortáját. Idén is, mint minden évben azt kértem, hogy a térségünkre, valamint a megyénkre jellemző módon készítsék el a város tortáját, ami egy mézes habcsókos diótorta lett. Ugye tudjuk azt, hogy a milotai diótorta is lett az ország tortája, a szatmári szilva és a szabolcsi almatorta is. Most szerintem talán még nagyobb volt az érdeklődés a torta iránt, rengeteg ember jött itt össze” – részletezte dr. Kovács Ferenc polgármester.

A Városnap idén is gazdag programkínálattal és kulináris élményekkel várta az érdeklődőket. Május 18-án, szombaton a Kossuth téren a tortakínálás után Janicsák Veca koncertjével folytatódott az esemény.  Este 19 órától Kowalsky meg a Vega zenekar vette át a főszerepet a színpadot, és fergeteges koncerttel koronázták meg az estét. A zenekar jól ismert slágereit a közönség együtt énekelte, így igazi fesztiválhangulat alakult ki a téren. A Városnap idén is bebizonyította, hogy a közösségi események mennyire fontosak a nyíregyháziak életében, és remek alkalmat nyújtanak a találkozásokra és a kikapcsolódásra.

Kapcsolódó galéria

Városnapok 2024 - I