Helyi Termék Fesztivál Nyíregyházán
Fotó: Szarka Lajos

A legkiválóbb helyi finomságokról és minőségi kézműves alkotásokról szólt a Nyíregyházi Turisztikai Iroda első Helyi Termék Fesztiválja! Az esemény célja az volt, hogy összekösse a város lakóit és látogatóit a helyi termelők és kézművesek egyedi termékeivel, értékeivel.

A tavasz beköszöntével egy új rendezvénnyel bővült a nyíregyházi programok sora, amelynek központjában ezúttal az ízek és a színek álltak. A Nyíregyházi Turisztikai Iroda egy olyan kétnapos fesztivált szervezett 2024. május 17-18-án, amelynek célja, hogy összekösse a város lakóit és látogatóit a helyi termelők és kézművesek egyedi termékeivel, értékeivel. A nyíregyházi termelők mellett érkeztek testvérvárosunkból, Rzeszów-ból is kézművesek, valamint termelők, és a kassai régiókból.

„Nagyon örülünk, hogy itt vagyunk. Kassáról érkeztünk és nagyon örülünk, hogy itt lehetünk, mert be tudjuk mutatni a mi kézműveseinket – például a méhészünket –, valamint azokat a kincseinket a projekten belül, amik majd a nagyvilágnak lesznek bemutatva” – emelte ki Török Attila, Kassa Turisztikai Régió Szervezet marketingmenedzsere.

A város 2023-ban a Visegrádi Alaphoz benyújtott „Helyi termékek a turizmusban” című projektjét az alap több mint 29 ezer euróval támogatja. A projektet Nyíregyháza közösen valósítja meg Rzeszów Város Önkormányzatával, valamint Kassa Régió Turisztikai Szervezetével. A pályázat segítségével megvalósult három helyi termelői workshop a lakosság és turisták részére, továbbá 2024-ben elkészült egy helyi termelőket, kézműveseket bemutató kiadvány és térkép, valamint az elmúlt hétvégén megrendezték a Helyi Termék Fesztivált a város főterén. A pályázat 2024. május 31-én zárul.

„Ezt a fesztivált egy V4-es projektből, a „Helyi termékek a turizmusban” című projektből tudtuk megvalósítani, ez a program már tavaly elindult. A célunk az, hogy közelebb hozzuk a helyi termelőket a turistáknak, illetve bemutassuk azokat az értékeket, amelyeket a helyi termelők és a kézművesek képviselnek. Tavaly már workshopokat szerveztünk, óriási volt az érdeklődés, az idelátogatók betekinthettek a szappankészítés, a sajtkészítés vagy a kerámiakészítés világába, most pedig a projekt ezzel a helyi termelői vásárral zárul” – mondta el Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A Visegrádi Alap támogatásával megvalósuló rendezvényen 20 faházban, közel 40 kézműves és termelő portékáit ismerhették meg az érdeklődők, köztük szlovák és lengyel partnerek termékeit is.

„Nagyon érdekes a felhozatal, helyi értékeket mutattak be nemcsak élelmiszerben, hanem kézműves termékeket is és ez valóban nagyon nagy figyelmet érdemel. Én nagyon örülök ennek, mert a TDM irodánk tavaly egy nagyon sikeres workshop programot vitt végig, ahol itt a nyíregyházi helyi termelők szerepeltek és ez nemzetközivé vált” – emelte ki dr. Kovács Ferenc polgármester.

Az esemény egyben zárórendezvénye is volt a projektnek, a helyi termelőkre épülő tevékenységek már tavaly elkezdődtek. A fesztivállal egy időben rendezték meg a Kossuth téren a nyíregyházi Városnapokat is, így a helyi kincsek mellett színpadi produkciók és koncertek is várták az érdeklődőket.

Kapcsolódó galéria

Helyi termék fesztivál 2024