Városismereti vetélkedő Nyíregyházán

Milyen madár látható a Nyírvíz-palota tetején? Hol található a magyar huszár szobra? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kellett megadni a választ annak a 25 általános iskolás tanulónak, akik a hat írásbeli forduló után bejutottak a Nyíregyházi Városvédő Egyesület városismereti vetélkedőjének a döntőjébe. Az egyesület hagyományteremtő céllal hirdette meg a versenyt.
Cservenyák Katalin, a Nyíregyházi Városvédő Egyesület elnöke a Nyíregyházi Televízió Híradójának azt mondta, nagyon fontos, hogy az ember ismerje a gyökereit. Az elnök azt mondta, tapasztalataik szerint nagyon sok nyíregyházi gyerek szülei, nagyszülei itt éltek a városban, ezért is lényeges, hogy a gyerekek megismerjék hagyományaikat, a város épületeit, és érezzék otthon magukat.

A diákok a végső megmérettetésben háromtagú zsűri előtt adtak számot tudásukról. Cservenyák Katalin, a Nyíregyházi Városvédő Egyesület elnöke, dr. Bene János, a Jósa András Múzeum igazgatója, valamint dr. Ulrich Attila alpolgármester a kérdések kidolgozásakor arra is figyelmet fordított, hogy a gyerekek a vetélkedő során minél többet tanuljanak városuk történelméről.
Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere szerint a történelem önmagában véve is nagyon fontos. A múltunknak a megismerése legalább annyira jelentős, mint maga a történelem. Az alpolgármester hozzátette, ha helytörténetről van szó, és valaki, ha nem profi szinten érdeklődik a történelem iránt, akkor az a legkézenfekvőbb, hogy a saját környezetének, saját városának a történetét megismeri. Hiszen a történelem nevel, hiszen jó vagy rossz példákat szolgáltat az emberek számára, és ha valaki figyel és okosan olvas a sorok között, akkor tud belőle bölcsességet meríteni.
Hat írásbeli forduló után a végső megmérettetésben 5 csapat 5-5 fővel versengett egymással. A döntőben képrészletekről kellett megmondaniuk, mely épülethez tartoznak, majd évszámtotó következett. A helyszínen megalakult mini önkormányzat tagjai arról próbálták meggyőzni a zsűrit, miért érdemes egy huszárezredet befogadni a városnak. A játékos feladatok során az általános iskolások sokat megtudtak Nyíregyházáról.

Ster Petra Anna, a Jókai Mór Református Általános Iskola tanulója azt mondta, a verseny nagyon jó tanulási lehetőség volt azért is, mert Nyíregyháza történelméről, múltjáról versenyben tehettek bizonyságot.
A Jókai Mór Református Általános Iskola 5. b osztályos tanulóinak csapata nyerte a Kis Városvédő Vetélkedő döntőjét. Botrágyi Tamást, Drotár Márkot, Ster Petra Annát, Szabó Bellát és Tömöri Péter Andrást Illyés Gábor készítette fel a versenyre.
A győztes csapat tagjai jutalomként egy héten keresztül nyaralhatnak a város szigligeti üdülőjében. A többiek fürdő- és állatparki belépőt, valamint a Nyíregyházi Városvédő Egyesület kiadványait kapták jutalmul a versenyen való eredményes részvételükért.

Mikita Eszter