Városi ünnepség: dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter lett Nyíregyháza új díszpolgára

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter lett Nyíregyháza díszpolgára. A Szent István-napi, önkormányzati ünnepség keretében öt Inczédy György Életműdíjat is átadtak pénteken. A Rózsakert Szabadtéri Színpadon tartott eseményen a polgármester ünnepi beszéde és a hagyományos kenyérszentelés, valamint a díjátadások után kihirdették a Nyírség Táncegyüttes által kezdeményezett verbunkos rekordkísérlet eredményét, valamint a néptáncfesztivál szervezői átvehették a minősítésről szóló tanúsítványt.

Az ünnepélyes zászlóbehozatal után a hagyományoknak megfelelően a himnusz közös eléneklésével kezdődött az önkormányzati rendezvény.

Köszönet a helytállásért

Ünnepi beszédében a város polgármestere mindenekelőtt kifejezte elismerését és köszönetét mindenkinek, akinek része volt abban, hogy városunk működése, a szolgáltatások, az itt élők ellátása, a gyermekek tanítása folyamatos volt a pandémiás időszakban. Dr. Kovács Ferenc hangsúlyozta, Szent István munkássága, annak társadalomformáló, tanító, erkölcsnemesítő hatásai nem vitathatóak. A mai kor emberének pedig azt is üzeni a Szent István-i hagyaték, hogy becsüljük meg az értékeinket, s a becsülendő értékeink sora igen hosszú.

Legyünk úrrá a nehézségeken”

– A hazafias érzelmek mellett köztük van a megszerzett tudás, a tehetség, a kitartás és az elszántság, a tisztességes munka. Nyíregyházán mi ezt így gondoljuk! Ezért támogatjuk a családokat, az időseinket és a fiataljainkat. Ezért hívjuk ide és segítjük a nagy munkahelyteremtő beruházásokat, hoztunk létre vállalkozásfejlesztési és tőkealapot a helyi vállalkozások támogatására. Ezért építkezünk, fejlesztünk, korszerűsítünk folyamatosan a járványhelyzet mellett, vagy inkább ellenére is. Az ünnep legfőbb üzenete számunkra az, hogy a nehézségeken ne keseregjünk, hanem legyünk úrrá azokon. A változásoktól nem megijedni kell, hanem megismerni és a legtöbbet kihozni azokból – mondta.

Éledő katonavárosi hagyományok

Dr. Kovács Ferenc hozzátette, polgármesterként egyik fontos célja az volt, hogy ide, a nagy múltú katonavárosba hozzuk, csábítsuk vissza a katonaságot. Az alkalmat megragadva pedig köszönetet mondott a helyszínen tartózkodó Benkő Tibor honvédelmi miniszternek a segítségéért és a támogatásáért. Mint mondta: „Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy itt működik a vitéz Vattay Antal területvédelmi ezred, s hogy szeptembertől megkezdheti működését Nyíregyházán a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium”.

Kenyérszentelés

Az ünnepség a kenyérszenteléssel folytatódott a történelmi egyházak képviselőinek részvételével, hiszen a hagyomány szerint régen Szent István napjára sütötték meg az új búzából az első kenyeret – ezért is nevezték az augusztust Új Kenyér Havának.

Inczédy György életműdíjasok

Az önkormányzati ünnepség hangsúlyos eleme volt a közgyűlés által odaítélt kitüntető címek átadása. Inczédy György Életműdíjat öten vehettek át.

Prof. dr. Kerekes Benedek mezőgazdasági gépészmérnök, aki hosszú életútja során például a Nyíregyházi Egyetem jogelődjénél, a GATE Mezőgazdasági Főiskolai Karon több cikluson át volt tudományos főigazgató-helyettes, majd dékánhelyettes, továbbá kutatásszervezői főigazgató, emellett mintegy 20 évig tanszékvezetői feladatokat is ellátott. 

Máté Zoltán 30 éve pedagógusként végzi munkáját nagy lelkesedéssel és hozzáértéssel. Korábban a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium, most a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium magyar–történelem szakos tanára, évekig volt a Rákóczi Szövetség városi elnöke.

Polgári Erika 2011-ben megalapította a nyíregyházi székhelyű Natur Comfort Kft.-t, mely rövid idő alatt emberek tízezreinek segített olyan készítményekkel, melyek jellemzően Magyarországon termesztett gyógynövényekből készülnek, s számos munkahelyet teremtett Nyíregyházán.

Prof. dr. Takács Péter akadémiai doktor hosszú és tartalmas életútja során például adjunktusként, majd docensként, főiskolai tanárként tanított a mai egyetem jogelődjében, a tanárképző főiskola Történettudományi Tanszékén. Számos történetkutatásban vett részt, földolgozta a Himnusz keletkezéstörténetét, része volt a Kölcsey Társaság megszervezésében és éveken át a társaság ügyvezető elnökhelyettese volt, s egyik kezdeményezője a Periférián Alapítvány létrehozásának.

Vasváry Zoltánné pedagógus, a Kis Vakond Tábor, valamint Tanoda alapítója, melyet 3 alkalommal Akkreditált Kiváló Tehetségponttá nyilvánítottak, s mely a településhez kötődően intézményesült oktatóbázis szerepét tölti be, míg a Kis Vakond Tábornak 2017-ben az Év Gyermektábora kitüntetést adományozták.

Díszpolgár: dr. Benkő Tibor

A város új díszpolgára pedig dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter lett, aki Nyíregyházán született, és sohasem szakadt el szülővárosától, dandárparancsnokként és vezérkari főnökként is rendszeres támogatója volt a nyíregyházi huszártalálkozóknak. Elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy igen hosszú szünet után a katonaság visszatért városunkba. A díj átvételét követően a miniszter köszönetét fejezte ki a nyíregyháziaknak és a városvezetésnek, s jelezte, nekünk, mai magyaroknak is tennünk kell a hazáért. Az országnak pedig szüksége van olyan fiatalokra, akik tovább viszik Szent István örökségét.

Meg fogjuk valósítani”

– Köszönöm a város vezetésének, hogy gondoltak rám. Én csak azt tudom ígérni, hogy ami úton elindultunk, azt meg fogjuk valósítani, mert szinte a szívemből ragadtak ki egy darabot, amikor itt az utolsó laktanya is bezárásra került. S nem a laktanyák száma a fontos, hanem sokkal inkább az, hogy a laktanyában szolgáló emberek mennyire elhivatottak, elkötelezettek hazájuk és nemzetük iránt – mondta a honvédelmi miniszter.

Sikeres verbunkos rekordkísérlet

Egy újabb rekordkísérlet eredményhirdetésének is szemtanúi lehettek a helyszínen ülők. Mint emlékezhetünk, tavaly a Cantemus égisze alatt született új magyar kulturális rekord, idén pedig a Nyírség Táncegyüttes hívott verbunkozásra, az erről szóló kisfilmet – némi élő tánc mellett – itt mutatták be először. A magyar rekordok regisztrátora a színpadon elmondta, a mostani egy gyűjteményes típusú rekordkísérlet volt, mégpedig az egy hónap alatt egy webszerverre összegyűjtött legtöbb verbunktánc videóklip-gyűjtemény magyar rekordja.

Sebestyén István közölte: – Nagyon szép eredményt értek el, hiszen ez alatt az egy hónap alatt egészen pontosan 722 érvényes videóklip került feltöltésre a Nyírség Táncegyüttes szerverére.

Megtáncoltatták a világot

A tanúsító okiratot a város nevében dr. Kovács Ferenc polgármester vette át, a szervezőket pedig Demarcsek György, az együttes vezetője képviselte, aki mindenkinek megköszönte a részvételt a rekordkísérletben. – Nemcsak nyíregyháziak vettek részt, hanem a világ sok-sok tájáról táncoltak azok, akik szeretik a magyar verbunkot, mert itt csak magyar verbunkot lehetett táncolni. Ezt a táncciklus-kezdő férfitáncot pedig csak Szatmárban hívják magyar verbunknak.

Minősített fesztivál a Nyírség

A Nyírség egy másik elismerés miatt is fontos szereplője volt a városi ünnepségnek: ez alkalommal vették át ugyanis a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségének alelnökétől, Szigetvári Józseftől a CIOFF Fesztivál tanúsítványt a Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál szakmai minősége, tartalma és körülményei miatt. Bár a pandémia miatt a kétévente hagyományos rendezvénysorozat elmaradt, de ígérik, 2023-ban a jubileumi, tizedikkel folytatják.

Zárult a Folk Fél Hét is

Az idén, úgymond pótlásként a Folk Fél Hét eseménysorozattal jelentkeztek, melynek záróakkordját „Ásó, kapa, nagyharang” címmel a szabadtéri színpadon tartották a városi ünnepség után, azt követően, hogy a résztvevők a szünetben megkóstolhatták a szentelt kenyeret a nemrégiben felújított létesítmény rózsakertjében.