Várják a lakóközösségek jelentkezését az önkormányzatnál az útaszfaltozási programra
Fotó: Szarka Lajos

Karácsony előtt hírül adtuk, hogy elindult az ötmilliárdos, kormányzati útfelújítási program első szakasza Nyíregyházán. Mint ismert, egy novemberi kormányhatározat szerint újabb ötmilliárd forint érkezik az önkormányzathoz az útfejlesztési feladatok támogatására. Az első csomag közbeszerzési folyamata elkezdődött, de közben zajlanak az egyeztetések az építési tervekkel rendelkező utak lakóközösségeivel, és még várják az új jelentkezőket is az önkormányzatnál. A polgármester szerkesztőségünknek hangsúlyozta, ott fognak tudni utat építeni, ahol a lakosság együttműködik.

2013 óta több, mint 100 út vált aszfaltossá

Útépítés zajlott még nemrégiben a Felhő utcán, Oroson. Az utóbbi esztendőkben megszokott folyamat ez, hiszen 2013-tól több, mint 100 utat tudott megépíteni az önkormányzat – emlékeztetett a tényre a polgármester, aki hozzátette, ezen területen Nyíregyháza több évtizedes lemaradásban volt.

Folytatódik a program az újabb támogatásból

Most értünk el oda, hogy a 610 km önkormányzati út fele le van aszfaltozva, miközben fontos gyűjtőutak: például a Vasvári, a Korányi és a Tünde is korszerűsödött, valóban csak néhányat említve. Dr. Kovács Ferenc a Nyíregyházi Televíziónak azt mondta, most a földutak aszfaltozására koncentrál az önkormányzat, s a kormánytól a korábbi kettő, illetve egymilliárd forint után erre a célra kapott ötmilliárd forintot 2022 végéig fel kell használniuk

Alapfeltételek az építéshez

Így viszonylag kevés az idő. Mint mondta, első körben azok az utcák jönnek szóba, ahol az alapközművek megvannak, rendelkeznek építési engedéllyel, vagy a jövő év végéig rendelkezhetnek, és ami a legfontosabb, hogy az ott lakók együttműködésére is számíthat az önkormányzat.

A lakosság együttműködése nélkül nem épülhet

– Ez abból áll, hogy a szabályozáshoz, az útépítéshez szükséges területet ingyen az önkormányzat részére átadják. Ez általában száz alatti négyzetmétert jelent. De enélkül nem tudunk jogszerűen utat építeni, és nem is fogunk. Már rendelkezünk több, mint negyven útnál építési engedéllyel, de most folyik ennek az összegzése, hogy vajon ezek közül az utcák közül mindenki akarja-e ezt az utat és kész-e ezért ezt a területet átadni. Mert ha nem, ott nem tudunk utat építeni, viszont helyette újat kell terveztetnünk – mondta a Nyíregyházi Televíziónak dr. Kovács Ferenc polgármester.

Tél végéig indulna a második csomag

A most, karácsony előtt elindított csomag 1,2 milliárd körüli összeget jelent és 15 utcát érint, körülbelül 6 km szakasz aszfaltozásával, jellemzően külterületeken. Mivel fontos tartani a határidőt, azt szeretnék, ha a tél végéig még egy csomagot el tudnának indítani, s az a terv, hogy az ötmilliárdos összeg felét 2021-ben felhasználják, azaz épüljenek az utak.

Várják a jelentkezéseket a honlap információi alapján

Ezt segíti, hogy január elején a nyiregyhaza.hu városi webportálon egy új banner jelenik meg, az aszfaltozásra vágyó lakóközösségek számára. Ezen minden fontos szempont meg lesz adva. A városvezetés azt kéri, jelentkezzenek az érdeklődők, lehetőség szerint egy utcabizalmit kijelölve, aki élvezi az ott lakók felhatalmazását. A polgármester hangsúlyozta, az az önkormányzat célja, hogy a lakosokkal együtt építsenek utakat, s ezt ott fogják megtenni, ahol a legkönnyebben megy.