Varázs tojás, hímes tojás – Több száz kézműves alkotásból nyílt kiállítás
A kiállításon berzselt, batikolt, szalmarátétes és beregi aranyporos tojások is megtekinthetőek. (Fotó: Kohut Árpád)

Több mint hatszáz kézműves technikával készült hímes tojást tekinthetnek meg az érdeklődők Oroson. A római katolikus templom hittantermében nyílt kiállításon Mészáros Józsefné munkái mellett olyan húsvéti kellékek is helyet kaptak, mint a szentelő kosár, vagy a locsolóvíz.

Mészáros Józsefné munkáiból, több száz hímes tojásból nyílt kiállítás Oroson, a római katolikus templom hittantermében. Az orosi egyházközség kiemelten fontosnak tekinti a közösségépítő és közösségteremtő programok szervezését. A Házasság hete után a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó rendezvényt szerveztek.

A néphagyományok megismerése a cél

A tojáskiállításra óvodásokat, iskolásokat és felnőtteket egyaránt várnak.

Ujjné Petró Teréz, az Orosi Római Katolikus Egyházközség hitoktatója szerkesztőségünknek elárulta:

Itt az Orosi Római Katolikus Egyházközségben ebben az évben elhatároztuk, hogy közösségépítő és közösségteremtő programokat szeretnénk létrehozni. Egy nagyon jó rendezvényen már túl vagyunk, februárban volt a Házasság hete, és egy vasárnapi alkalommal elhívtuk az egyházközségbe az évfordulós, jubiláns házaspárokat. Délután pedig egy nagyon szép előadásban lehetett részünk. Ez volt az első nagyobb megmozdulásunk. Ehhez a második programhoz egy kicsit nagyobb szervezésre volt szükség, hogy a húsvéti tojáskiállítás létrejöhessen. Az a szándékunk, hogy minden korosztályt valamilyen módon megérintsünk a kiállítással, igyekeztünk nagyon sok mindenkihez eljuttatni a hírt, hiszen ez egy nagyon szép hagyomány, és úgy gondolom, hogy kihalóban van, így nagyon fontos, hogy a fiatalság is megismerkedhessen vele.

Berzselt, batikolt, szalmarátétes és beregi aranyporos tojások

A kiállításon több mint hatszáz egyedi, néphagyományokat idéző technikával készült tojás tekinthető meg.

Készítőjük, Mészáros Józsefné elmondta:

Ez a hímes tojás kiállítás körülbelül több mint hatszáz tojásból készült. Népi hagyományőrzés a célja. Található itt szalmarátétes tojás, korommal írt hímes tojás, csipkézett tojás, ami új technika, régi hagyományos egyszínű írott tojás és batikolt hímes tojás.

Kihalóban a hagyomány

A változatos kézműves technikákkal készült tojások között van a beregi aranyporos is, mely térségünk egyik jellegzetessége, azonban készítésével egyre kevesebben próbálkoznak.

A kiállító elmondta, tapasztalatai szerint a berzseléses és egyéb tradicionális technikák lassan teljesen eltűnnek.

A húsvéti népszokás hagyománya az elmúlt években átalakuláson megy keresztül, mivel a hagyományos hímes tojások készítése kihalóban van. Anno kezdtük a berzseléses technikával, a hagyományos írással és jelenleg már ott tartunk, hogy csipkézett tojásokat készítünk, ami nagyon gyors, viszont nem hímes tojás, hanem tojás.

A néphagyományok ápolása, a tradíciók felelevenítése. Ez a célja a Varázs tojás, hímes tojás kiállításnak, mely április 8-a és 18-a között tekinthető meg az orosi római katolikus templom hittantermében. A tárlat hétfőtől péntekig 14 és 18 óra, vasárnap pedig 10 és 12 óra között várja a látogatókat.

Kapcsolódó galéria

Varázs tojás, hímes tojás kiállítás