Vár a Tuzson János Botanikus Kert!

Ötven éves lesz a Tuzson János Botanikus Kert, mely a Sóstói erdő és a Nyíregyházi Egyetem Karainak szomszédságában található. Létrehozásának gondolata tulajdonképpen már a Tanárképző Főiskola 1962-es alapításakor megfogalmazódott, a tényleges építés kezdete 1973-ra nyúlik vissza. Azóta folyamatosan épül-szépül a kert, melynek területe már 6 hektárra bővült.

 

A Nyíregyházi Egyetem Botanikus Kertje – megalakulásának 30. évfordulóján – 2002. május 9-én vette fel Dr. Tuzson János botanikus akadémikus nevét, aki a Bátorliget körüli értékes területek felfedezésével Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét botanikai szempontból európai hírűvé tette. A nevét viselő nyíregyházi kert az évek során folyamatosan fejlődött, bemutató parkok és kertrészek, labirintus, játszótér, két tó és növényházak is találhatóak a területen.

– A növényház főképp trópusi, szubtrópusi növényeket foglal magában. A fő időszaka a téli időszak, mivel nagyrészük rövid nappalos növény, így a virágzásuk az őszi, téli, vagy kora tavaszi időszakra esik. Most a tavaszi, nyári időszak inkább a külső rész időszaka. Most virágoznak a rododendronok, az íriszek, a tavirózsák és a tündérrózsák is elkezdtek virágba borulni – árulta el dr. Csabai Judit, a Nyíregyházi Egyetem főiskolai docense.

A botanikus kert saját játszótere, a Huszár játszókert igazi kuriózumnak számít, így ideális kirándulási helyszín ez a családok és gyermekcsoportok számára is.

– Nagyon sok óvodás és iskolás csoportot, nyári tábort fogadunk, osztálykirándulás kapcsán érkeznek hozzánk más városból gyerekek. Idén egy rendezvényünk volt, a Madarak és fák napja. Főleg óvodás csoportok vettek részt a rendezvényen, közel hatszázan voltunk. Közösen szervezzük a rendezvényt a Magyar Madártani Egyesülettel és a Nyírerdő Zrt.-vel. Ez egy megszokott program, minden évben ingyenes. Most is különböző vetélkedőkkel, növényismereti, természetvédelmi, erdészeti kérdésekkel, feladatokkal vártuk a gyerekeket –emelte ki dr. Csabai Judit.

További érdekesség lehet a kertbe látogatók számára a Székely kapu, mely egykor főbejáratként funkcionált, most pedig igazi különlegesség a páratlan természeti kincsek között.

Érdemes tehát kihasználni a jó időt és ellátogatni a Tuzson János Botanikus Kertbe, mely Nyíregyháza egyik ékessége. A kert elenleg nyári nyitvatartási idő szerint várja a látogatókat, keddtől péntekig 8 és 16 óra között, szombaton pedig 10-től 18 óráig.

További részletek a Nyíregyházi Televízió Szieszta Plusz című magazinműsorában láthatók, mely itt vissza is nézhető: