Vándorkiállítás érkezett Fehérgyarmatra, a kiállítási sarok Nyíregyházán is látható

2019. november 25-én a Fehérgyarmati Járásbíróságra érkezett a Nyíregyházi Törvényszék és a Kelet-Magyarország megyei napilap közös szervezésében létrejött Relikviák vándorkiállítás.

A kiállítás megnyitóján Némethné dr. Szabó Éva, a Fehérgyarmati Járásbíróság elnöke elmondta, hogy a kiállításon látható tárgyi emlékek az ítélkezéshez kötődnek, a megye bíróságainak múltját mutatják be. A visszatekintés révén megismerhetjük a magyar igazságszolgáltatás ezredéves hagyományait és történeti múltunk tapasztalatival felvértezve a tanulságokat levonva haladhatunk tovább a hivatásunk útján.

Nyéki Zsolt, a Kelet-Magyarország főszerkesztője szerint, a relikviákat azért kell gyűjteni, mert azzal tisztelgünk egy hivatás előtt, de megvan benne a szellemiség is, hogy azok előtt is tisztelegjünk, akik ezeket a tárgyakat használták.

A megnyitót a Bárdos Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek, Balázs Teodórának és Török Edmondnak a zongora- és hegedűjátéka tette színesebbé.

A kiállítási tablók a Fehérgyarmati Járásbíróságon 2019. december 4-ig látogathatóak, míg a múltat idéző ereklyékből berendezett kiállítási sarok és vitrinek a törvényszék Bocskai utcai épületének II. emeletén várják az érdeklődőket.

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék