Vandálok „kertészkedtek”

Egész évben dolgoznak a NYÍRVV Nonprofit Kft. szakemberei azért, hogy szépek, igényesek és virágosak legyenek Nyíregyháza közterületei. A talajelőkészítő munkálatokat követően idén ötvenezer-hatszázhúsz egynyári virágot ültettek el a kft. dolgozói városszerte, közöttük olyan újdonságokat, mint a legyezővirág, a dúsvirágú petúnia, a vörös lombú dália, vagy a színjátszó levelű díszfű. Ezeket a díszeket több mint 2 hét alatt ültették be a dolgozók és azóta is nagyon sok figyelmet szentelnek a növényeknek, hiszen azokat rendszeresen öntözni és ápolni kell.

 

Sokan nem törődnek mások munkájával

 

Az elmúlt napokban több virágágyást megrongáltak ismeretlen tettesek a Hősök terén, a Kálvin téren, az Október 23. téren, valamint a Korzó sétányon.

Szabó Edina, a NYÍRVV Nonprofit Kft. szóvivője azt mondta, számtalan virágágyást összetapostak, illetve kilopkodták a virágtöveket a vandálok. A szóvivő hozzátette, nem feltétlenül az anyagi kár jelentős, hanem inkább az erkölcsi, hiszen ez azt is jelenti, hogy négy tér arculatát tették ezzel tönkre. Szabó Edina kifejtette, társaságuk nagyon sok munkát és energiát fektet abba, hogy hétről hétre helyreállítsa a vandálok okozta károkat.


A virágok mellett a tárgyak is veszélyben vannak

 

A virágokat cserélni már nem lehet, de amely növénynek földben maradt a gyökere, azokat a NYÍRVV Nonprofit Kft. munkatársai visszavágták. A társaság dolgozói hétről hétre tapasztalnak kisebb-nagyobb rongálásokat. A vandálok gyakran kárt tesznek a fákban, a virágokban, a köztéri alkotásokban, a szobrokban, az emlékművekben, de rendszeresen pusztítják a gyermekek számára készült játszóterek eszközeit is. Mindezek mellett könnyű célpontjai a vandáloknak a közterületi utcabútorok és szemetesszelencék. Gyakori, hogy ezeket egy-egy hétvége után kiborogatják, sőt, olyan is előfordult már, hogy kiszedték a földből és arrébb vitték. A jellemzően péntek és szombat esti nagy rombolások után a hét elejét a NYÍRVV Nonprofit Kft. munkatársai helyreállítással és takarítással töltik annak érdekében, hogy a megszokott, rendezett városkép minél hamarabb visszaálljon. A folyamatos javítások, pótlások azonban évente több mint 5 millió forintjába kerülnek a városnak.

M. E.