Van mit mutatniuk – Több mint 6 milliárdból fejlesztett a ContiTech

 

Teljes kapacitással folyik a munka a ContiTech Magyarország Kft. nyíregyházi gyárában. A Derkovits utcai üzemben autóipari alkatrészeket, többek között gumírozott szöveteket, gumilemezeket, acélkordot és hűtő-fütő tömlőket állítanak elő. A cég a szabolcsi megyeszékhelyen 500 alkalmazottal dolgozik, közel 70000 négyzetméteren.

Az elmúlt évek a fejlesztésekről szóltak

2015 óta jelentős fejlesztéseket hajtott végre a Continental csoport Nyíregyházán. Több mint 6 milliárd forintból bővítették a kapacitásokat és új technológiákat honosítottak meg.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Ezeket kedd délután ünnepélyes keretek között adták át.

„Mindent mi gyártunk!"

A beruházásoknak köszönhetően bővült a gyártósorok kapacitása és így jött létre a hűtő-fütő tömlők előállításhoz szükséges technológia. A gyár igazgatója azt mondta, ezzel a fejlesztéssel egy olyan gyár jött létre, amiből világszerte kevés található.

Nagyon kevés gyár van Európában és a világon, ahol a gumigyártásnak a kezdetektől létezik minden lépcsője. Tehát nem vásárolni kell valahonnan ezeket a termékeket.

– emelte ki Jókay László, a ContiTech Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Egyedi Kormánydöntés támogatta

A német multicég nyíregyházi fejlesztéseit a kormányzat is támogatta, több mint 2 milliárd forinttal. Ennek is köszönhető, hogy a cég másfél év alatt 200 új munkahelyet is létrehozott.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Az átadáson résztvevő Külgazdasági és Külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta, ezek képzett munkaerőt igénylő állások.

Ha nem volna magasan kvalifikált és megbízható ez a munkaerő, akkor nem jönnének ide olyan világcégek, mint a Continental, amelynek az árbevétele egymagában egyharmada a magyar GDP-nek. Tehát egy olyan világszereplőről van szó az iparban, az autóipari beszállítói világban, amely az elsők között említendő és Nyíregyházáig, illetve Makóig elmennek Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy az egész országra, potenciális befektetési területre tekintenek és milliárdokból fejlesztik ezeket az üzemegységeket, évről-évre.

– fogalmazott Magyar Levente, Külgazdasági és Külügyminiszter-helyettes.

Ösztönző hatással bírnak

Az önkormányzat képviseletében Jászai Menyhért vett részt a ContiTech ünnepségén. Az alpolgármester kiemelte, a legfontosabb, hogy a beruházással új munkahelyek jöttek létre, hiszen ez számos családnak jelent biztos megélhetést. Emellett pedig az is fontos, hogy a cég a város oktatási és ipari kultúrájára is ösztönző hatással bír.

A világ legkorszerűbb technológiáját hozzák Nyíregyházára. Ebből következik az, hogy fejlesztik a szakképzést és az oktatást. Nagyon komoly kapcsolattal rendelkeznek az egyetemmel és az utánpótlásképzés is itt történik Nyíregyházán. Nagyon fontos a beszállítói láncra való hatás, hiszen ezzel együtt hozzák a kultúrájukat is, ami fejleszti Nyíregyháza iparát.

– tette hozzá Jászai Menyhért, alpolgármester.

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Az ünnepségen az is kiderült, hogy az elmúlt 8 évben több mint kétszeresére, 680 milliárd forintra nőtt az ipar termelési értéke Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, és ez idő alatt Nyíregyházán az országos átlag alá, 3,5 százalékra csökkent a munkanélküliség. 2010 óta az állami befektetési ügynökség segítségével pedig 500 milliárd forint befeketés érkezett a térségébe, melyek során 5000 új munkahely jött létre.

 

Z. Pintye Zsolt