Van is, lesz is pénz sportpályákra

– Ez egy tipikus példája a Nyíregyházát lejárató, igazából nem lehet tudni, kiknek az érdekét szolgáló kampánynak, amely nélkülöz minden valóságalapot – kezdte reagálását Batizi Tamás. – A valóság ezzel szemben az, hogy a korábban mondottaknak megfelelően kormány-előirányzatban szerepelt a kétszer 500 millió forint, melynek első részét 2015-ben kellett volna felhasználni.

 

Aréna lehet belőle

 

– Ám a hónapokig tartó egyeztetés során a kormány, az MLSZ és Nyíregyháza abban állapodott meg, hogy értelmesebb lenne egy újfajta koncepcióval hozzányúlni a stadionhoz, mintsem a régit csupán modernizálni. Egy korszerű, arénajellegű létesítmény létrehozásában gondolkodunk, a meglévő alapjainak felhasználásával – mondta a kabinetvezető. – Eszerint a lelátó karnyújtásnyira kerülne az oldalvonaltól, angol jelleggel, kevesebb férőhellyel, ám a mai igényeknek megfelelve.

 

Új élet az NYVSC pályán

 

– Viszont így az atlétikai pályát meg kellene szüntetni. Itt kapcsolódik egybe a fejlesztés a Modern Városok Program keretében megfogalmazott tervvel: az előző városvezetés által elrontott koncepciójú, jelenleg balkáni állapotokat tükröző NYVSC pályán egy új, atlétikai és sportcentrum megépítésével – hangsúlyozta. – Mint emlékezhetnek az olvasók, a 2010 előtti önkormányzat a város számára pénzügyileg előnytelen szerződést kötött a korábbi tulajdonos MÁV-val, s csak mostanra sikerült egyenesbe hoznunk az ügyet, így fejlesztési területté válhatott a pálya.
 
 

Atlétikai és sportcentrum épül

 

– Ennek a projektnek az előkészületei széles körű egyeztetésekkel megkezdődtek, ahogy korábban is ígértük. Szakosztályokkal, sportszervezetekkel, szakemberekkel tárgyalunk arról, hogyan használjuk ki értelmesen ezt a kormány által finanszírozott páratlan lehetőséget, mely sok szempontból meghatározhatja a következő évtizedeket a sportéletben. Az idei cél az irányok pontos meghatározása, illetve az, hogy tudjuk: mely szakosztályok kerüljenek oda, milyen tevékenységek élvezzenek elsőbbséget, s mindehhez szükséges a várhatóan megélénkülő forgalmat kiszolgálni képes infrastruktúra megtervezése, kialakítása egy csomópont segítségével – folytatta Batizi Tamás.

 

Ha eljön az ideje...

 

– De nem megkerülve az eredeti kérdést, amit szerettem volna tágabb összefüggésekbe helyezni: az a pénz sem tűnt el. Egyszerűen arról van szó, hogy mivel tavaly, a stratégia újraalkotása miatt mindenáron nem használtuk fel, a büdzsében szereplő összeg sorát rendezni kellett, ahogy a felelős gazdálkodás esetén szokás, ez lehet egyébként a pénz másik felének a sorsa is. Emlékeztetnék ugyanakkor arra, hogy a novemberi miniszterelnöki látogatás és megállapodás-aláírás során Orbán Viktor elmondta: amennyiben a Spartacus feljut a másodosztályba, újra napirendre kerülhet a stadion ügye, ami persze nem egyből fog arénává átalakulni, ha úgy döntünk közösen. De a pénz biztosan meglesz rá – fejezte be a kabinetvezető.