Változó díjtételek a temetőben

 A temetõ fenntartása és üzemeltetése a törvény elõírásai szerint kötelezõen ellátandó önkormányzati feladat, és a szabolcsi megyeszékhelyen az önkormányzattal kegyeleti közszolgáltatási szerzõdést kötõ üzemeltetõ végzi, Nyíregyháza esetében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. Szintén a törvényben szerepel az is, hogy a megállapított díjakat évente felül kell vizsgálni. Ezek azonban 2011 óta nem módosultak, mára viszont szükségessé váltak.

Róka Zsolt, a megyei temetkezési kft. ügyvezetõje elmondta, a díjtételeket 2011 óta nem módosította a város, miközben volt egy közel 13 százalékos infláció és a temetkezési szokások is megváltoztak. Egyre több lett az urnás temetés, aminek a bevétele kevesebb lett, holott az üzemeltetési költsége így is adott. Mindezek mellett pedig újabb és újabb parcellákkal növelték a temetõk területét, ami a fenntartási költséget is jelentõsen megnövelte.

 

KÉT HETET IS VÁRNI KELL

 

Mint megtudtuk, a nyíregyházi temetõkben (Északi temetõ, Borbánya, Nagyszállás, Sóstóhegy, Oros, Nyírszõlõs) az év elsõ négy hónapjában eddig 201 koporsós és 249 urnás temetést tartottak. Az Északi temetõben urnás temetésre jelenleg idõpontot 1 hétre tudnak adni, koporsós temetésre pedig 2 hetet kell várni, ez nagyjából azonos az elmúlt évek adataival.

 

NAPONTA ÖT SZERTARTÁS

 

– A nyíregyházi Északi temetõben évek óta, hétfõtõl csütörtökig, naponta 5 temetés zajlik (10, 11, 13, 14 és 15 órától), pénteken pedig 4 (10, 11, 13, 14 órától). A többi temetõben pedig napi két temetési idõpont adott, 10 és 14 óra.

Bruszel Dóra

 

HÁROM TERÜLETET ÉRINTenek a változások

 

I. SÍRHELY ÚJRAVÁLTÁS DÍJAI (jövõre, január elsejétõl érvényes):
1. Északi temetõ:
Az Északi temetõben emelkednek legnagyobb mértékben a sírhelyek újraváltásának díjai (átlagosan 8,25%-kal). Ez az egyösszegû kifizetés esetén átlagosan nettó 4109 forint többletkiadást jelent.

2. Peremkerületek:
A peremkerületi temetõk (Nagyszállás, Borbánya, Sóstóhegy, Oros) esetében elsõsorban a kialakított sírhely típusok következményeként átlagosan 2,45%-tól 3,81%-ig terjed az emelés mértéke. Átlagosan 500 forint egyösszegû többletkiadást jelent.

II. TEMETKEZÉSI SZOLGÁLTATÁSI DÍJAK (május elsejétõl érvényben van):
Az üzemeltetõ által biztosított szolgáltatások díjai átlagosan 12,57%-kal emelkednek, ami a temettetõ részére átlagosan nettó 1500 forint többletkiadást jelent. A többletkiadást jelentõs mértékben kompenzálja, hogy temetés során a meglévõ új sír esetén a sírásás díját már nem kell megfizetni.

III. A TEMETÕBEN SZAKIPARI MUNKÁT VÉGZÕ VÁLLALKOZÓK HOZZÁJÁRULÁSA (május elsejétõl érvényben van):
A vállalkozók által fizetett díjtételek átlagosan 14,25%-kal emelkednek, ami a vállalkozó részére átlagosan nettó 483 forint többletkiadást jelent.