Változik a szemétszállítási rend

Nyíregyháza önkormányzata az elmúlt évben sikeresen pályázott szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerének eszközparkfejlesztésére és informatikai korszerűsítésére. A projekt során a zsákos hulladékgyűjtést felváltotta a sárga-kék kukákban történő szelektív hulladékgyűjtés. Az Okoskuka program keretein belül a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. 22 ezer darab 240 literes szelektív hulladékgyűjtő edényt biztosított külön térítési díj nélkül a családi és sorházas lakókörzetekben. Az újfajta szemeteseknek köszönhetően jelentősen megnövekedett az elkülönítetten gyűjtött hulladék mennyisége. Mindezt segítette a szolgáltató szemléletformáló tevékenysége és az, hogy a lakosság rendkívül befogadó volt.

 

Egy helyett kétszer viszik az edényeket

 

Petró Árpád, a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a decemberi begyűjtési adatok azt bizonyítják, hogy a kiosztott kukákat rendeltetésszerűen használta a lakosság. Közel 68 százalékkal megnőtt az előző év azonos időszakához képest a mennyiség, ezért a lakosság érdekében megváltoztatja a járatrendet a társaság. Februártól a havi egyszeri alkalom helyett kéthetente járnak majd az autók a hulladékért.

 

Csökkent a kommunális hulladék mennyisége

 

A hulladék szelektív gyűjtésének a következménye, hogy a kommunális szemét mennyisége csökkent Nyíregyházán. Ez több szempontból is hasznos, hiszen így csökken a környezetterhelés, valamint nő a hulladéklerakók élettartama. A THG Nonprofit Kft. keresi annak a lehetőségét, hogy a lakosságot beltéri szelektív edényekkel lássák el, növelve ezzel is az elkülönítve gyűjtési kedvet. Amennyiben a jövőben is szortírozza a lakosság a háztartásokban keletkezett szemetet, a tervek szerint a jelenlegi 2 helyett 3 műszakossá állna át a szolgáltató válogatócsarnoka is. A februártól életbe lépő járatrendváltozásról egy új hulladékszállítási beosztásból tájékozódhatnak a lakosok, amelyet hamarosan megtalálnak postaládájukban, de elolvashatják a www.thgkft.hu oldalon is.

M. E.