Változások az egészségügyi alapellátásban
Az önkormányzat folyamatosan segítette a védőnők munkáját, például laptopokkal is

Egyes egészségügyi alapellátási formák működtetésében a lakossági ellátást érdemben nem befolyásoló változások történtek – kaptuk a tájékoztatást az önkormányzattól.

Ahogy korábban tájékoztatást adtunk, az ügyeleti ellátásról megyénkben márciustól az állami mentőszolgálat gondoskodik.

Védőnői ellátás a kórház irányítása alatt

2023. július 1-től pedig a védőnői ellátás vonatkozásában történt az ellátottakat nem érintő változás. Az alapellátás keretébe tartozó területi védőnői ellátás az érintett védőnői körzet tekintetében illetékes irányító vármegyei intézményhez, vármegyénkben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórházhoz kerül. Ez időponttól kezdve az egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatott védőnő tekintetében a munkáltatói jogokat a vármegyei intézmény gyakorolja.

Zavartalan működés a szokott helyszíneken

Fontos, hogy a védőnők feladatai a hatályos jogszabályok és szakmai irányelvek alapján változatlanok maradnak. Az ellátás zavartalan működését a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház biztosítja az önkormányzat közreműködésével a korábban megszokott helyszíneken. A jövőben a védőnői ellátással kapcsolatban felmerülő kérdésekkel a kórház által kijelölt kapcsolattartó személyt, Molnárné Tóth Magdolnát lehet keresni, elérhetősége: szszbmk@szszbmk.hu.

Egészségügyi alapellátások az önkormányzatnál

Az egészségügyi alapellátáshoz tartozó ellátások – ezen belül a háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátás, a fogorvosi ellátás, a fogorvosi ügyeleti ellátás, az iskola-egészségügyi ellátás, a hajléktalan személyek háziorvosi ellátása, az otthoni szakápolás – továbbra is Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának feladata. Ezek az ellátások változatlan formában, változatlan telephelyeken a Szent István utcán található Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság szervezeti keretében működnek.