Változások a kéményseprésben

E naptól kezdve a katasztrófavédelem kéményseprő-ipari szerve látja el a kéményseprő-ipari tevékenységet azokon a településeken, ahol az önkormányzat 2016. július 1-jével felmondja a közszolgáltatási szerződését.

 

A lakosságnak ingyenes

 

Nyíregyházán, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes területén a katasztrófavédelem kéményseprő-ipari szerve látja el a kéményseprő-ipari tevékenységet a lakosság körében, térítésmentesen.

 

Közületek: meg kell rendelni

 

A közületi szektorba tartozó ingatlanok esetében azonban az ingatlan használójának az ellenőrzést külön jogszabályban meghatározott időnként meg kell rendelnie (gáz tüzelésű égéstermék-elvezető esetén 2 évente, szilárd vagy olaj tüzelés esetén évente), ennek elmulasztása következménnyel jár: a tűzvédelmi hatóság felszólítja a kötelezettség teljesítésére, bírsággal sújthatja, végső esetben eltilthatja a kémény használatától.

 

Akiknek fizetni kell érte

 

Társasházakban és lakásszövetkezeti lakóingatlanokban lévő azon lakások esetében, amely gazdálkodó szervezet tulajdonában van, vagy az ingatlanba gazdálkodó szervezet székhelye, telephelye, fióktelepe be van jelentve, a kémények időszakos ellenőrzéséért, tisztításáért, négyévenkénti műszaki felülvizsgálatáért az ingatlan használójának költségtérítést, illetve szolgáltatási díjat kell fizetnie.  A közületi szektorba tartozó ingatlanok használóinak valamennyi kéményseprő-ipari tevékenységért díjat kell fizetni.

 

Érdemes tájékozódni

 

Nyíregyházán, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg két szolgáltató jogosult a közületi szektorban kéményseprő-ipari szolgáltatást végezni:

                            Zemplén Idegenforgalmi Kft.                                              Kéményseprőipari Kft.
                             info@aszukemenysepro.hu                                          kemenyseproipari@gmail.com
                                    +36-70-451-63-06                                                             06-42/411-515

A szektorban dolgozók azt jelzik, hogy érdemes minden esetben árajánlatot kérni, ugyanis a szolgáltatók díjai között akár több tízezer forintos eltérés lehet!

 

Darab vagy folyóméter

 

Fontos tudnivaló továbbá, hogy a hatályos 21/2016 BM. rendelet alapján az egyedi égéstermék-elvezetők (60 kw teljesítmény alatt) darab áron számolandóak, központi (60 kw feletti), illetve nagyjáratú égéstermék-elvezetők esetén azonban folyóméterben határozza meg a rendelet a normadíjakat.