Valami Amerika - nyíregyháziként az NFL stadionjaiban!

 Egy maroknyi nyíregyházi csoport kelt útra nyár elején az Ohio állambeli Canton felé. Mindannyian egykori, vagy jelenlegi amerikai futball játékosok. Meghívást kaptak a játék őshazájába, hogy néhány napot profi edzőkkel tréningezzenek, és megnézzék, hogyan csinálják mindezt a világ legjobbjai.

- Tóth Gáborral, Erdélyi Áronnal, Suller Ádámmal, Panykó Patrikkal és Dr. Szépe Józseffel utaztam, és fantasztikus napokat töltöttünk kint. Világhírű edzővel dolgoztunk, és különleges volt a fogadtatás. Amikor megtudták, hogy Európából jöttünk, és nem soccert (ahogy ők hívják az európai focit), hanem az amerikai változatát játsszuk, mindenki nagyon büszke volt, ezzel együtt pedig segítőkész és kedves – mesélte Hüse Csongor.

A Zrínyi Ilona Gimnázium diákja 13 évesen Panykó Patrikkal ment el az első Nyíregyháza Tigers edzésre, és ők voltak a legkisebbek. Mégis befogadták a felnőttek, segítették őket, ezzel pedig végkép megfertőzték az amerikai futball szeretetével. Ezt tovább növelte az az amerikai túra, mely az edzőtábort követte.

- A keletitől átutaztunk a nyugati partig kocsival, majd vissza. Hatalmas élmény volt! Las Vegas élőben ugyanolyan mint a filmekben, tényleg van egy kábító, megbabonázó hatása. San Francisco-ban a 49ers stadionjában megnéztük a múzeumot is, furcsa volt látni az NFL hőskorából származó ereklyéket. A legnagyobb élmény mégis a Grand Canyon volt, hihetetlen látvány, napokat eltöltene ott az ember – mondta Csongor.

Meg aztán ott volt Matuka. A Verdák című mese egyik főhőse – Kipufogófürdőben – élőben is látható az egyik településen. Amerikában pontosan tudják milyen a jó marketing, így aztán felújítottak néhány benzinkutat, autót, melyek pontosan úgy néznek ki mint a rajzfilmben.

- Nagy hatással volt rám Amerika, sokszor eszembe jut, milyen lehet ott élni. Az emberek nagyon közvetlenek voltak, a sportolók pedig rengeteget edzenek. Azóta ez nekem is új lendületet adott, korábban egy-egy fárasztó nap után nem mindig volt kedvem tréningekre menni. Most megvan bennem a tűz, tudom, hogy érdemes annyit dolgozni, mert lesz eredménye – mesélte a Tigers játékosa.

Két eredménye máris van: Csongort visszahívták Amerikába a jövő évi táborba is, valamint tagja lett a korosztályos válogatottnak, mely a 2020-as VB-re készül. Kezdetnek nem rossz!

Dankó László