Vádemelés egy szabolcsi kábítószerárus ellen

A vádirat lényege szerint a férfi 2017 nyarán elhatározta, hogy kábítószert fog árulni a lakóhelyén azért, hogy így biztosítson jobb életkörülményeket magának. Azt nem lehetett megállapítani, hogy kitől vásárolta az anyagot, azonban az bizonyítható, hogy közel egy éven át állandó vevői voltak, akik grammonként 2.500-3.000,- forintot fizettek a fehér, por formájú kábítószerért, melyet a köznyelv speedként ismer.

2018. június végén a vádlott Budapest környékére utazott, ahol egy ismeretlen személytől újabb fajta kábítószert, mégpedig 90 gramm marihuánát vásárolt szintén továbbértékesítési céllal. Gépkocsijával Kisvárdára indult, ahol a lakóhelye közelében a rendőrök a 4-es számú főúton igazoltatták, majd a gépkocsi ajtajában elrejtve, a kárpit mögött megtalálták a kábítószert. Ezután a rendőrök a férfi lakására mentek, ahol további nagyobb mennyiségű kábítószert, illetve a porciózáshoz szükséges mérlege és egyéb eszközöket foglaltak le. A lefoglalt kábítószer a törvény értelmében jelentős mennyiségűnek minősül, így aki azzal kereskedik, életfogytig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A nyomozás során a vádlottal kapcsolatban álló kábítószer fogyasztókat is felkutatta a rendőrség, akikkel szemben külön folytatják le az eljárást.

Az ügyészség a vádiratban azt indítványozta, hogy a letartóztatásban lévő vádlottal szemben a bíróság fegyházbüntetést szabjon ki, valamint tiltsa el a közügyektől. Ezen túlmenően az ügyészség indítványt tett arra is, hogy a kábítószer árusításával keresett pénzt kobozza el a bíróság a lefoglalt kábítószerrel együtt.

Az eljárás a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség