Vádemelés a temetői rongálók ellen

A vádirat szerint a két férfi 2014. november 3-án az esti órákban Besenyőd községben az utcán italozott, melynek során elfogyasztottak két liter bort. Éjfél után hazaindultak, és útjuk a helyi temetőn keresztül vezetett. Az ittas vádlottak több síremlék tetejét összejárkálták, ledöntöttek két betonvázát, mécseseket dobáltak szét, illetve egy fából készült fejfát is kidöntöttek.
Az okozott kár ugyan csak 14.000,- forint volt, azonban a Btk. három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni az ilyen típusú temetői rongálást.

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság egy napon belül azonosította és elfogta a két férfit, akik beismerő vallomást tettek, és vállalták a kár megtérítését is.
A Nyíregyházi Járási Ügyészség gyorsított eljárásban 2014. december 2. napján bíróság elé állította a két vádlottat, akiket 3 rendbeli rongálás bűntettével vádolt.

A Nyíregyházi Járásbíróság mindkét vádlottat 100-100 óra közérdekű munka büntetésre ítélte, melyet a vádlottaknak fizikai munkakörben kell letölteniük.
A jogerősen kiszabott közérdekű munka büntetés lehetőséget ad arra, hogy a vádlottak hetente legalább egy napon – a heti pihenőnapon vagy szabadidejükben – díjazás nélkül végezzenek munkát, akár az általuk megrongált besenyődi temetőben is.