Vádemelés a kődobáló férfi ellen

A vádirat szerint a 39 éves férfi 2014. október 4. és november 28. napja között az esti, illetve az éjszakai órákban gépkocsijával rendszeresen a 4-es számú főút Kisvárda és Nyíregyháza közötti szakaszán közlekedett abból a célból, hogy az ott elhaladó gépkocsikat a magánál tartott kövekkel megdobálja. A férfi módszere az volt, hogy a szemből érkező gépkocsikat a lehúzott ablakon keresztül a szélvédőjükre célozva megdobta, miáltal több tízezer forintos összegű kárt okozott a járművekben, és egyúttal veszélyeztette a közlekedés biztonságát is. Csak a szerencsén és a sértett gépkocsivezetők lélekjelenlétén múlott, hogy személyi sérülés nem következett be egyik esetben sem.

A férfi 2014 novemberében egy-egy éjszaka már több gépkocsit is megrongált. A bűncselekmény-sorozatnak a rendőrség összehangolt és nagy erőket mozgósító munkája vetett véget, ugyanis a legutolsó kődobálás alkalmával az országúton sikerült elfogni a férfit.

A nyomozás megállapította, hogy a férfi az utóbbi bűncselekményt kábítószer hatása alatt követte el, illetve a lakásán is találtak csekély mennyiségű kábítószert.

Bár a férfi a bűncselekmények elkövetését nagyrészt beismerte, azonban tetteire magyarázatot nem tudott adni.

A Nyíregyházi Járási Ügyészség 36 rendbeli, közúti veszélyeztetés bűntettével, 21 rendbeli, rongálás vétségével, 1 rendbeli, kábítószer birtoklásának vétségével és 1 rendbeli, bódult állapotban elkövetett járművezetés vétségével vádolja a férfit. Az ügyész börtönbüntetés kiszabására, valamint közügyektől eltiltás és járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabására tett indítványt a bíróságnak.