Váci Mihályra és a költészet napjára emlékeztek

Műveit és életét is felidézték Váci Mihálynak a Bessenyei téren 1976 óta álló szobránál a költő halálának 47. évfordulója alkalmából tartott ünnepi megemlékezésen. A résztvevők ezt követően a nyíregyházi születésű és kötődésű poétáról elnevezett kulturális központhoz vonultak, ahol emléktábláját is megkoszorúzták. A program a költészet napjához is kapcsolódóan szavalóversennyel folytatódott. Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója elmondta, ezt hagyományosan évről évre megrendezik, s nagy népszerűségnek örvend az iskolások körében. A közel hatvan induló három kategóriában versenghet rajta: speciális, gyermek és ifjúsági kategóriákban.

További képekért kattintson a fotóra!

Váci Mihály Valami nincs sehol című versét szavalta Kertész Kata, aki Kisvárdáról érkezett, és első alkalommal vesz részt a versenyen. Kiemelte, Váci Mihály a kedvenc költője, versei sokat jelentenek számára, ezért is esett erre a műre a választása.

 

Magvetés

 

Vassné Harman Gyöngyi, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője hangsúlyozta, a költészet napjáról való megemlékezés, valamint a szavalóverseny a fiatalok szempontjából igen fontos: az ő korukban elengedhetetlen, hogy felnyissák a szemüket a költeményekben rejlő értékekre, megszerettessék velük az irodalmat, illetve elültessék bennük a kultúra iránti érdeklődés magvait.

 

Szerelmem, Erdély

 

A Váci Mihály Kulturális Központban egy másik rendezvénnyel is megemlékeztek költőről, illetve a költészet napjáról: egy nappal korábban Rékasi Károly Szerelmem, Erdély címmel tartott önálló estet, amelyen Wass Albert írásaiból, verseiből, leveleiből adott át egy csokrot a közönségnek.

Zadubenszki Norbert

(Fotó: Szarka Lajos)