Váci Mihályra emlékeztek a Költészet Napján

Váci Mihály Bessenyei téren 1976 óta álló bronzszobránál kezdődött az ünnepi megemlékezés halálának 46. évfordulóján, amely a róla elnevezett kulturális központ előtt, emléktáblájánál folytatódott. Műveit és életének fontosabb eseményeit idézték fel a koszorúzás előtt.

Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója azt mondta, nagyon fontosnak tartják, hogy névadójukról megemlékezzenek. A vezető hozzátette, az Agóra programot követően megtartották Váci Mihály nevét, akinek emlékére több programsorozatot is rendeznek minden évben.

 

Váci kötet

 

A Váci Mihály Kulturális Központ és Nyíregyháza önkormányzata az elmúlt évben kiadott egy olyan Váci kötetet, amelyben olyan alkotások szerepeltek, amelyeket még nem ismert az utókor, hiszen a város szülöttét és életművét a település önkormányzata is fontosnak tartja.

További képekért kattintson a fotóra!

Andó Károly, önkormányzati képviselő arról beszélt, fontos megemlékezni a szülőföld költőjéről. Arról az emberről, aki Nyíregyházáról mindig megemlékezett.


Költészet napi szavalóverseny

 

A Váci Mihály Kulturális Központban a nap nem csupán a Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas költőről és műfordítóról szólt, hanem a Költészet Napja alkalmából szavalóversenyt rendeztek általános és középiskolás tanulóknak. A két kategóriában meghirdetett megmérettetésre a megye oktatási intézményeiből jelentkezhettek egy Váci vagy egy Babits verssel. Az Ifjúsági Kategóriában 24 tanuló versenyzett, a harmadik Kiss Kornélia, a második Antal Emese, az első pedig Nyiscsák István Zsolt lett. Gyermek Kategóriában 14 nevezés érkezett. Itt harmadiknak Hidegh Noémit, másodiknak Borbély Panna Sárát, elsőnek pedig Kósa Fannit választotta a zsűri.

 

Kósa Fanni a csarodai Herman Ottó Általános Iskolából érkezett. Azt mondta, azért jelentkezett a versenyre, mert egészen kicsi korától szeret szavalóversenyekre járni, és így népszerűsíteni tudta iskoláját.

Az ünnepi megemlékezés 18 órakor Kegye János pánsípművész koncertjével zárult.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)