Váci Mihályra emlékeznek

A Bessenyei téren, Váci Mihály szobránál kezdődik a költő halálának 45. évfordulója tiszteletére megrendezendő programsorozat Nyíregyházán. Délután 3 órakor koszorúzással egybekötött megemlékezést tartanak. Az ünnepségsorozat 4 órakor a Szabadság téren folytatódik, ahol a Váci Mihály Kulturális Központ előtt lévő domborműnél helyezik el az emlékezés virágait. A költő halálának évfordulóján egy új Váci kötetet is bemutatnak.

„EMLÉKE ŐRIZETLEN NYÁJ...”

A programsorozat sajtótájékoztatóján dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere azt mondta: fontos, hogy őrizzük Váci Mihály emlékét. Az „Emléke őrizetlen nyáj...” címmel kiadott kötet, amely a nyíregyházi Polgármesteri Hivatal támogatásával jelent meg, és többek között a Nyírségről, a családról és a szülőházról írt verseket tartalmaz, méltó emléket állít a város külterületén született költőnek.

[REKLAM]

90. ÉVFORDULÓ – 90 VERS

A verses kötet a Váci Mihály Kulturális Egyesület felkérésére Karádi Zsolt és Kövesdi Ágnes szerkesztésében jelent meg.
Karádi Zsolt, a Nyíregyházi Főiskola Irodalomtudományi Intézet Tanszékének főiskolai tanára, a kötet szerkesztője elmondta: a kiadvánnyal a költő születésének 90. évfordulójára is emlékeznek, a könyv ugyanis Váci Mihály 90 versét tartalmazza. Az „Emléke őrizetlen nyáj...” darabjait a Petőfi Irodalmi Múzeumban található Váci hagyatékból válogatták. Az ott fellelt kéziratok tartalmazták a már megjelent kötetek anyagait, az ifjúkori, pályakezdő szerző verseit, és ez idáig még meg nem jelent műveket is. Az ezekből összeállított verses kötetet nem kritikai kiadásnak, inkább ünnepi tisztelgésnek szánták. A kötetben szereplő versek nem változtatják meg a Váci Mihályról eddig kialakult képet, csupán árnyalják azt, az önmagával, a világgal vívódó, az alkotói lét kérdéseivel foglalkozó költőt mutatják be.

A Váci Mihály verseiből összeállított kötetet április 16-án, csütörtökön délután fél 5-kor mutatják be a Váci Mihály Kulturális Központ kamaratermében.

F. A.