Üzemel az Orgonasíp Óvoda – 75 férőhely, 3 csoportszoba, játszóudvar és sószoba

Tavaly nyáron kezdődött meg a kivitelezési munkálat – az új kórházi óvodát a Czuczor Gergely utca és a Nagyvárad utca sarkánál építették, a beruházás több mint 320 millió forintból valósult meg. Elsődlegesen a Jósa András Oktatókórház egészségügyi dolgozóinak gyermekei járhatnak ide.


A színvonalas nevelés mellett a szülőknek az is fontos, hogy gyermekük óvodája közel legyen munkahelyükhöz, így biztonságban tudhatják őket. A Jósa András Oktatókórház ezzel a beruházással hivatalosan is családbarát, munkába állást segítő intézmény lett.

75 férőhelyes, három csoportszobával, játszóudvarral, sószobával felszerelt az intézmény, amelyben óvodapszichológusnak is helyet biztosítanak. Az új intézményben szeptember 3-ától fogadják a kicsiket.

Dr. Adorján Gusztáv a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója elmondta:

Azt gondolom, hogy ez az intézmény megépült, az intézmény a kórház számára ez egy nagyon, komoly segítséget jelent. Abból a szempontból, hogy egy, hogy a gyerekek a dolgozóinknak ide tudják hozni a gyerekeiket ez egy nagyon nagy köszönet a város vezetésnek, hogy rendelkezésünkre bocsátották ezt a lehetőséget. És hát az, hogy a dolgozóinknak a helyben tartása az, hogy itt maradjanak ebben a kórházban biztonságban tudják a gyerekeiket az nagyon fontos. Én azt gondolom, hogy a gyógyító munkához hozzá tartozik az, hogy a gyógyítóknak legyenek orvosok, ápolók, családi hátterük milyen mennyire tudják nyugodtan olyan hátteret biztosítani amiben ők a legtöbb tudásukat és legjobb tudásukat tudják adni a gyógyításhoz.

 Az elkészült óvoda Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonát képezi, így csütörtök délután Dr. Kovács Ferenc polgármester is meglátogatta a gyerekeket:

Ezt konkrétan a város építette, az önkormányzat egyrészt úgy hogy pályázott nyert hozzá komoly forrást, de 110-111 milliót hozzá kellett tenni. Így készült el ez az óvoda. És főigazgató úrral megbeszéltük, hogy kijövünk valamikor ráérünk megnézni, hogy na hogy indult be az ovi. Úgy látom nagyon jó, és hát persze nem jöttem üres kézzel, a gyerekeknek hoztam egy nagy doboz legójátékot, amit úgy látok, hogy nagyon jól fogadtak sokat fognak vele játszani.

 Az 1980-as években működött kórházi óvoda Nyíregyházán, ám az akkori döntéshozók megszüntették. Az utóbbi években újra igény lett egy nevelő intézményre, hiszen a kórházban több mint 3000-en dolgoznak, közülük sok kisgyermekes szülő, akiknek nagy segítség az új óvoda.

Ambrusné Batta Ildikó –kontrolling asszisztensként dolgozik a Jósa András Oktatókórházban elmondta nekünk miért fontos számára, hogy létrejött ez az óvoda:

A finanszírozási és kontrolling osztályon dolgozom mint kontrolling asszisztens, és nagyon nagy boldogság számunkra ez az óvoda, ugyanis mi vidékről járunk be, és a gyerekeket így tudom magammal hozni reggel, illetve délután tudom magammal vinni haza őket. Úgyhogy ez a gyerekek szempontjából nagyon kényelmes, illetve nekem is megnyugvás, hogy itt vannak mellettem a gyerekeim.

Az Orgonasíp névre keresztelt intézmény építésénél az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy kiszolgálja a kórházban dolgozó kisgyermekes dolgozók óvodai igényeit.

 

Horváth Kíra