Úthálózat-fejlesztés 2020-ban – Közel öt kilométernyi aszfaltút újult meg Nyíregyházán

Mintegy 600 millió forintot fordított az önkormányzat különböző útszakaszok korszerűsítésére és egy több mint 2000 négyzetméteres parkoló megépítésére 2020-ban. Ezek eredménye, hogy idén összesen 4840 méternyi aszfaltút újult meg. Az útépítési program folytatódik, a kormányzat ötmilliárd forintot biztosít 2022-ig a további beruházásokra.

December első hetében még javában dolgoztak az orosi Felhő utcán és közben. Az útszakasz felújítása jó példa volt arra, hogy fontos a lakók és az önkormányzat együttműködése a beruházásokhoz. Az utcában élők szerettek volna aszfaltutat, ehhez azonban térítésmentesen át kellett adniuk azokat a területeket, amelyek szükségesek voltak a munkálatokhoz. December közepére pedig el is készült közel 900 méter hosszban ez a szakasz, mintegy 94 millió forintból. Az elkészült Felhő utcán és közben helyszíni szemlét tartott dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Eredmények a járvány ellenére

„Ez egy nehéz, járvánnyal terhelt év, pénzügyi terhekkel is ebből adódóan, bevételkiesés, költségnövekedés. Nagyon nagy öröm és szerintem egy nagy teljesítmény, hogy ebben az évben sem álltunk le azzal a programunkkal, amit 2013-ban elkezdtünk, több évtizedes lemaradást bepótolva, ami nyilván még egy ideig tart. Ez azt jelenti, hogy itt, Oroson is a Felhő utca, Felhő köz elkészült, ez egy majdnem 900 méteres út, emellett is a NYÍRVV városüzemeltetési cégünk nettó 600 millió forintot kapott arra, hogy új aszfaltút legyen, mint például Kistelekiszőlőben a Gálya utca vagy itt a Felhő utca, Felhő köz, illetve nagyon komoly felújítások is történtek” – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

17 út – 5 kilométer

Ebben az évben összesen 4840 méternyi aszfaltút újult meg. Több helyszínen történtek útfelújítások Nyíregyházán 2020-ban, például a Bujtos és a Simonyi Óbester utcán, 17 szakaszon közel 20 ezer négyzetméteren. Az úthálózat fejlesztéséhez tartozik még, hogy elkészült három körforgalom, befejeződött a Benczúr-Bessenyei terek infrastrukturális beruházása. A 2020-as eredményekhez tartozik még, hogy több mint 500 méteren felújították a Törzs utcai kerékpárutat és kiépített a NYÍRVV egy 2215 négyzetméteres parkolót is.

Folytatódik a munka

A munka nem áll meg 2021-ben sem, az önkormányzat már dolgozik az újabb nagyszabású terveken.

„A kormány ötmilliárd forintot biztosított, ez már meg is érkezett a számlánkra és az első csomagot már idén év végéig szeretnénk elindítani annak érdekében, hogy 2022 őszéig – ameddig kötelezettséget vállaltunk – ezt felhasználjuk. Ebből az ötmilliárd forintból újabb utak épülnek majd Nyíregyházán. A felújítások is nagyon fontosak, mondhatnám a sulyánbokori bekötőutat, az Orgona utcát, mindegyik olyan út volt, ami már régóta várt a felújításra, és most azt is el tudtuk érni” – tette hozzá a polgármester.

Az előzetes számítások szerint a januárban induló programban közel 40 szakaszon tudnak aszfaltutat építeni.

Kapcsolódó galéria

Helyszíni szemle a Felhő utcán