Utazó gyógypedagógusok
Utazó gyógypedagógusok is segítik a jövőben a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztését az óvodákban. Ennek érdekében Nyíregyháza Önkormányzata szerződést köt a Nyíregyházi Tankerületi Központtal. A gyerekek és a szülők életét megkönnyítő megállapodás példaértékű Magyarországon.

Sajátos nevelési igényűnek számít az a kiskorú, aki a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye alapján testi-, érzékszervi-, értelmi- vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság előfordulása esetén pedig halmozottan fogyatékosnak minősül, továbbá pszichés fejlődési zavarai miatt a tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott. Nevelésükhöz, oktatásukhoz a többségi társadalomhoz tartozó gyerekekétől eltérő feltételek és módszerek szükségesek. A pedagógiában irányelv, hogy lehetőség szerint a sajátos nevelési igényű gyerekeket integráltan kell nevelni, hiszen az ép, egészséges gyerekek között a fejlődésük is könnyebb. Látják ugyanis azt, hogyan viselkednek a többségi gyerekek és egymástól eltanulhatják a követendő mintákat. A normál fejlődésű gyerekeket pedig toleranciára lehet az integrált nevelésnek köszönhetően szoktatni.

 

Utazó gyógypedagógusok segítik a munkát



Nyíregyházán a nevelési és az oktatási intézményekben nagy hangsúlyt fektetnek az SNI-s gyerekek gondozására. Az országban az elsőkként itt valósulhat meg az, hogy a gyerekeket utazó gyógypedagógusok is fejleszthetik. Erről a januári közgyűlésen határoztak a képviselők.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere elmondta, a munkát már korábban elkezdték. Négy vagy öt éve felmérték azt, hogy Nyíregyházán nagyon sok jól képzett óvónő van, akik különböző, speciális szakképzettséggel is rendelkeznek, de nem használták ki tudásukat. A polgármester hozzátette, nem érvényesült a tudásuk, pedig egyértelmű, hogy különösen óvodás és kisiskolás korban nagyon sokat fejlődhetnek ezek a gyerekek, ha megfelelően foglalkoznak velük. Ennek a további támogatását szolgálta a napirendi pont is. Dr. Kovács Ferenc kiemelte, nagyon fontosak a Nyíregyházán élő gyerekek, függetlenül attól, milyen fenntartású intézményben nevelkednek.

 

Igény van a gyógypedagógusokra

 

Nyíregyháza óvodáiban 63 gyermek nevelése és fejlődése szempontjából jelentős az a döntés, amelynek értelmében január elejétől december végéig határozott időtartamban látják el az utazó gyógypedagógusok a város óvodáiban az SNI-s gyerekekkel kapcsolatos fejlesztési feladatokat. Minden óvoda alapító okiratában szerepel, hogy ellátják a többségtől eltérő gyerekeket.

 

A gyereket saját környezetükben fejlesztik

 

Szikszainé Kiss Edit, az Eszterlánc Északi Óvoda intézményvezetője elmondta, vannak olyan lehetőségek, hogy az óvoda saját gyógypedagógussal rendelkezik, viszont nagyon sok gyerek valamilyen nehézséggel küzd, amit meg kell oldani. Az intézményvezető hozzátette, ebben tudnak a gyógypedagógusok segíteni. Az Északi Óvodákban például 17 gyermekről van szó, őket egy gyógypedagógus nem tudja munkaidőben ellátni, ezért is szükséges, hogy utazó gyógypedagógus is érkezzen az óvodákba. Szikszainé Kiss Edit kifejtette, az, hogy a pedagógus megy a gyerekekhez, több szempontból is jelentős. Az egyik legfontosabb, hogy a kis óvodás gyerek helyben, megszokott környezetében kapja meg a fejlesztést.

A feladatellátás biztosítása érdekében Nyíregyháza Önkormányzata megállapodást köt a Nyíregyházi Tankerületi Központtal, így a gyakorlatban is realizálódik az utazó gyógypedagógusok tevékenysége.

ME.

(Fotó: internet)