Tánckluzív – Sikeres projektzárás
Egy rendhagyó műsor mellett a táncoktatás is kiemelt szerepet kapott a 4 for Dance most zárult projektjében. A Tánckluzív címet viselő nemzetközi pályázat célja a magyar és a norvég kultúra kölcsönös megismertetése volt. A program sikeresen zárult, a csapat a folytatást tervezi.

Mérföldkőnek tartják karrierjükben a 4 for Dance tagjai most zárult nemzetközi projektjüket. Ez volt az első alkalom, hogy ilyen nagyszabású programban vehettek részt. A fiúk azonban a megszokottól eltérően nemcsak a színpadon mutatták meg tudásukat, hanem táncórákat is tartottak.

 

Előadás és képzés

 

Gál Sándor, az együttes tagja kiemelte, a projektnek az volt a célja, hogy a két kultúrának a találkozásából egy előadást hozzanak létre, illetve hogy a norvég iskolákban a gyerekeknek a magyar tánckultúrát mind gyakorlati, mind elméleti szinten bemutassák. Tavaly novemberben először a fiúk utaztak ki Norvégiába. A trondheimi Transform International Festivalon mutattak be egy rendhagyó produkciót. Előadásukban a magyar és norvég néptáncot, népzenét ötvözték. Egyhetes útjuk során a fellépés mellett iskolákat is felkerestek. A gyerekek tanórák keretében tanulhatták meg tőlük a magyar néptánc és népzene hagyományainak alapját. Idén januárban pedig a norvég partnerek érkeztek Nyíregyházára, hogy bemutassák kultúrájukat.

 

Folytatás várható

 

A pályázat több mint 37 millió forintból valósult. A Tánckluzív címet viselő projekt kiemelt célja az is volt, hogy a táncművészet eszközeivel hívja fel a figyelmet a kultúrák közötti párbeszéd és a társadalomban élő kisebbségek értékeinek fontosságára. A program sikeresen zárult, az együttműködés pedig tovább folytatódik.

– A támogató részéről ígéret van arra vonatkozóan, hogy forrással támogatja az együttest – hangsúlyozta Nagy Attila Tamás projektmenedzser, aki azt is elmondta, maguk a partnerek is nyitottak arra, hogy a későbbi projektekben is közösen dolgozzanak velük.

 

A turné mellett oktatás

 

A program sikerét mi sem mutatja jobban, a csapat a műsorukat idén még kétszer adja elő Oslóban. Tervezik, hogy útjukat egy skandináviai turnéval is összekötik. Fellépéseik mellett a jövőben azonban egyre nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni a táncoktatásra is.

Zadubenszki Norbert