Utazás – Változatos nyaralási szokások jellemzők a téli időszakban
Forrás: Pixabay

Változatos nyaralási szokások jellemzők a magyarok körében a 2023/2024-es téli időszakban. Sokan ragadnak sílécet, vagy snowboard deszkát, a téli sportok szerelmesei idén legtöbbször Ausztriát választják úti célként. Emellett továbbra is népszerű a télből nyárba való utazás és az egzotikus országok felkeresése.

2024-ben is folytatódik az „üdülési láz”, mely a COVID utáni időszakban egyre inkább érezhető. A téli utakat legtöbben a karácsonyi, szilveszteri időszakra időzítik.

Ha beköszönt a hideg évszak, sokan előveszik a sílécet és a snowboard deszkát, és kiválasztják a számukra szimpatikus síparadicsomot. Idén az osztrák térség dominál, Szlovákia és Lengyelország kicsit lemaradt, előbbi az Alacsony-Tátra kiszámíthatatlan hóhelyzete miatt.

„Népszerű még Franciaország, de ezt inkább egyénileg szervezik az utasok. Idén az osztrákoknál jó a hóhelyzet a fenti területeken, emiatt azt lehet mondani, hogy Ausztriát szívesen választják az utasaink” – nyilatkozta Bicsérdy Rita, a Sky Travel Utazási Iroda ügyvezető tulajdonosa.

Magyarországon is szeretnek síelni

Hazánkban még csak elvétve találkoztunk az igazi síelésnek kedvező hideggel. A magyar sípályák ilyenkor általában hóágyúkkal próbálják kompenzálni a már-már tavaszias időjárást.

„Aki a sí szerelmese, alig várja, hogy legyen olyan időjárási körülmény, hogy hóágyúkkal meg tudják oldani ezt. Sokan örülnek már annak is, ha csak egy-egy napra a közelbe fel tud ugrani, és tud hódolni ennek a szenvedélyének” – emelte ki Bicsérdy Rita.

Télből nyárba

Míg itthon ezekben a hónapokban nem szívesen öltjük magunkra a kedvenc fürdőruhánkat, az egzotikus országokban a helyenként akár 30–40 fokban már igen. Legtöbben ezért utaznak ebben az időszakban télből nyárba, és választanak egy melegebb éghajlatú úti célt.

„Ebből egyre többet lehet választani, rengeteg új desztináció jön be a kínálatba. Idén Omán és Srí Lanka is bejött, ami azért vonzó, mert nem kell menetrend szerinti járatokkal menni, nem kell átszállni és jóval kedvezőbbek az árak” – mondta el az ügyvezető.

Az izraeli szervezett üdülések az elmúlt hónapokban a legtöbb utazási irodában leálltak. A külügyminisztérium nem ajánlja a magyar állampolgároknak, hogy ezt az országot válasszák nyaralás céljából.

„Annyiban talán meghatározó, hogy sokan félnek a közeli országokba utazni. De mi mindig azt mondjuk, hogy Egyiptom szárazföldi része nagyon messze, több száz kilométerré van a határtól. Azt gondolom, hogy az utasoknak is meg kell nézni az úti célt és meg kell fogadni a szakember tanácsát, mert mi sem küldjük olyan helyre az utasainkat, ahol nem lennének biztonságban” – tette hozzá az ügyvezető.

A nyár talán még messzinek tűnik, de az utazási irodák azt javasolják, hogy aki ekkor menne üdülni, már most gondolkodjon el a helyszínen. Az előfoglalások akár több százezer forint megtakarítást is jelenthetnek egy-egy család számára. Aki egzotikus úti célt választana, érdemes a nyaralást áprilisig lebonyolítania, az esetleges monszunok miatt. Extrém esetekben ezeket az országokat hirtelen jött – akár 1 hónapnyi mennyiségnek megfelelő – eső is sújthatja. A klímaváltozás miatt a monszun mértékét vagy idejét nem lehet előre meghatározni, a nyaraláskor történt nem várt esetek kezeléséhez az idegenvezető nyújthat segítséget.