Üres a fürdő, de a felújítás folyamatos – Egy dolgozótól sem váltak meg a járvány miatt
Fotó: Szarka Lajos

Festés, burkolatcsere, különböző felújítások – folyamatos a munka a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt.-nél. A fürdőket november elején bezárták a koronavírus-járvány miatt, a pandémia idején a korszerűsítésre koncentrálnak. Az önkormányzati és kormányzati támogatásoknak köszönhetően egy dolgozót sem bocsátottak el a járvány miatt.

Nem megszokott a látvány, üresek az Aquarius Élményfürdő medencéi, a vendégek helyett csak a Sóstó-Gyógyfürdők munkatársai dolgoznak az épületben. Miután novemberben a koronavírus-járvány miatt bezárták a fürdőket, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. felmérte azokat a karbantartási munkákat, amelyeket a normális üzemvitel mellett nem lehet megvalósítani, legalábbis ideiglenes lezárások vagy bezárás nélkül. Így például mindenhol elvégeztek egy tisztasági festést, a szociális blokkokban is, ezen kívül az öltöző egy részében a burkolatcsere is megtörtént. A közlekedőben a régi faburkolat helyett egy új burkolatot alakítottak ki, illetve a 2005-ös légtechnikai szellőzőcsövek egy részét is kicserélték, illetve márciusban is folytatódnak a munkálatok.

„Ez is olyan munkálat, ami több napos vagy hetes lezárást feltételezne, így normál esetben ezt nem tudtuk volna megvalósítani. Átvizsgáltuk a belső medencék burkolatait, volt, ahol sérüléseket kellett kijavítani, de elvégeztük a lépcsők festését is. A gyermekvilágban egy új dizájnt kap a falfestés, ez is már 2012-es volt, ezért kicsit felfrissítettük. A zuhanyzót átalakítottuk, a korábban akadályt jelentő peremet síkba hoztuk. Ezek azok a munkálatok, amiket belül tudtunk csinálni. Most majd a kinti munkálatokra tevődik át a hangsúly” – mondta dr. Podlovics Roland, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója.

A munka azt a részét, amit tudtak, a saját dolgozóikkal végezték el, illetve a kormányzat bértámogatási programjában is részt vesznek, ennek köszönhető, hogy nem kellett elbocsátani senkit. Egyelőre várják a kormányzati intézkedéseket és bíznak a – járványhelyzettől függő – legkorábbi nyitásban.

Bevételkiesés a járvány idején

A koronavírus-járvány már 2020-ban is bevételkiesést jelentett a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt.-nek. Nyáron a belföldi vendégforgalom olyan volt, mint a korábbi években, viszont a nyíregyházi fürdőket, különösen az Aquarius Élményfürdőt nagy számban külföldiek is látogatják. Ez a kör tavaly hiányzott.

„Jelentősen éreztük, hogy a külföldi vendégkör nem tért vissza, csak minimálisan 2020-ban. 2021-ben pedig üzleti tervet próbálunk készíteni, de nem látjuk, hogy mikortól és hogy milyen ütemben fog visszatérni a vendégforgalom. Egyelőre még nem tisztázott, hogy az újranyitással kapcsolatban milyen plusz költséggel járó védelmi intézkedések lesznek. Összességében annyit tudok mondani, hogy óriási a bevételkiesés, ha nem lett volna az önkormányzat és a kormányzat támogatása, akkor nem is tudnánk így lenni, ahogy most is vagyunk. Nagyon fontos, hogy a válságágazatban a bértámogatás és a járulékkedvezmény is nagy segítség. Én bízom benne, hogy ezt a 2021-es évet is át fogjuk tudni így vészelni, aztán, hogy mikor áll vissza a normális menetbe az élet, az egy nagy kérdés szerintem még mindenki számára” – tette hozzá a vezérigazgató.

Kapcsolódó galéria

Munkálatok az élményfürdőben