Ünnepség a Szivárvány Idősek Otthonában – 10 éve az egyház fenntartásában működnek
Fotó: Szarka Lajos

Egyházi fenntartásának tizedik évfordulóját ünnepelte a Sóstói Szivárvány Idősek Otthona. Csütörtökön hálaadó ünnepi istentiszteletet tartottak, a járványügyi helyzetre való tekintettel két időpontra bontva. Az intézmény több mint háromszáz férőhelyes, a dolgozói létszám pedig meghaladja a 170 főt, így ez az ország legnagyobb református szociális ellátóhelye.

Az elmúlt évek közös emlékeit, rendezvényeit, közösségi eseményeit őrzik a falakon a képek a Sóstói Szivárvány Idősek Otthonában. Az intézmény hosszú évek óta működik már a városban, tíz éve pedig a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség a fenntartója. Ezt a jubileumot ünnepelték csütörtökön, a hálaadó ünnepi istentiszteletet dr. Gaál Sándor esperes-lelkipásztor tartotta a dolgozók és ellátottak számára, a járványügyi helyzetre való tekintettel két időpontra bontva.

Áldd meg mindazoknak a munkáját Atyánk, akik itt, ebben az intézményben szorgalmasan, napról napra, késő éjszakáig, kora hajnaltól kezdődően idős ellátottakat szeretnek, gondoznak, táplálnak, öltöztetnek és gyógyítanak.”

Egyházi fenntartás

Az ünneplőket dr. Kovács Ferenc polgármester is köszöntette, aki a beszédében kiemelte, nemcsak az itt élőknek és dolgozóknak, valamint az egyházközségnek, hanem az önkormányzat számára is fontos ez a jubileum.

Köztudott, hogy az önkormányzat a jogszabályban előírt feladatait szociális területein egy nem állami partnerrel, ellátási szerződéssel is elláthatja. Ez az előzménye ennek a tíz évnek, amikor partnerséget kötöttünk a református egyházközséggel, aztán meg is hosszabbítottuk” – mondta a polgármester.

A 10 éves jubileum mellett a Szociális Munka Világnapjáról is megemlékeztek az ünnepségen és átadták az intézmény által alapított szakmai elismeréseket.

A legnagyobb intézmény

A Sóstói Szivárvány Idősek Otthona Magyarország legnagyobb református szociális ellátó intézménye, több mint 300 férőhellyel rendelkeznek, a dolgozói létszám pedig meghaladja a 170 főt. Több szempontból is eredményes volt az elmúlt tíz év, folyamatosan fejlődött az intézmény, az itt dolgozók nyitottak a továbbképzésekre, ez azért is fontos, mert a szakmai fejlődés egyik fokmérője, hogy a gondozottak hogy érzik magukat. Vári Zoltán, az intézmény vezetője beszédében kiemelte, feladatuk, hogy az emberi kor utolsó szakaszában megadják a méltóságot, értelmet adjanak az idős éveknek is.

Széles körű feladatellátás

Kórházjellegű feladatokat látnak el, de az idősek otthona mégsem kórház, viszont egyre több olyan feladatuk van, amelyet 10-20 évvel ezelőtt még az egészségügyi intézmények láttak el.

Amikor elkezdtük a munkát 10 évvel ezelőtt, akkor egy demens részleg működött az intézményben 30 férőhellyel. Ezt a demens részleget sikerült növelnünk létszámát tekintve és mára elmondhatjuk, hogy ez 91 férőhelyre nőtt. Ez most jelenleg két gondozási egységben működik. Nyilván nem arról van szó, hogy nőttek a férőhelyek vagy új ágyak kerültek átadásra, hanem lekövette az intézmény azokat a társadalmi folyamatokat, amelyek a demenciával kapcsolatosak, tehát így akár házon belül is egyre több demens személyről tudunk gondoskodni biztonságosan és szakszerűen” – mondta beszédében Vári Zoltán intézményvezető.

Az egyházközség szerepe

A református egyházközség a város egyik legerősebb közössége, a hitélet mellett fontos vállalásaik vannak a szociális területeken túl is, például az oktatásban, kultúrában és karitatív munkában. Ez meghatározó Nyíregyháza társadalmi és közösségi életében egyaránt. Az egyházközség fejlődésének fontos része, hogy a városban az elmúlt években új református temploma épült, idén pedig két óvoda alapkövét is lerakták.

Kapcsolódó galéria

Jubileum a Szivárvány Idősek Otthonában