Ünnepi tüzek

Konténerben berendezett szoba vált a lángok martalékává pár perc leforgása alatt Nyíregyháza belvárosában. Az adventi koszorúról terjedő tűzet most a tűzoltók gerjesztették azért, hogy bárki megtapasztalja azt, hogy egy óvatlan pillanat alatt milyen károk keletkezhetnek a lakásokban. A közvélemény figyelmét arra szerették volna felhívni, hogy az ünnep nem csupán a boldogságról és szeretetről szól, hanem könnyen tragédiába is torkollhat. A tűzoltók szerint a karácsonyfatüzek oka majdnem minden esetben a felelőtlen ember.
Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő elmondta, az elmúlt évben országosan 50 olyan esemény volt, amely adventi koszorú, vagy karácsonyfatűz miatt jött létre. Ilyen idén már a megyében is előfordult. A mesterséges tűzzel is az volt a céljuk, hogy a lakóépületek tüzeinek megelőzésére hívják fel a figyelmet, hiszen eddig körülbelül olyan 500 olyan tűzesemény volt, amikor lakóépületben keletkezett tűz. Ezekben 6 ember életét vesztette, 43-an pedig megsérültek.

(A fotóra kattintva galéria nyílik.)

A tűzoltók azt javasolják, az ünnepek idején fokozottabban vegyék figyelembe a tűzmegelőzési tanácsokat, az éghető anyagokat pedig úgy helyezzék el a karácsonyfa körül, hogy ne okozzanak problémát. Égősorokat kizárólag biztos helyről, ellenőrzött minőséget szabad venni, a meggyújtott gyertyákat pedig nem szabad emberi felügyelet nélkül hagyni a szobában. Ha a kár már bekövetkezett a 112-es vagy 105-ös telefonszámon tehetnek bejelentést és kérhetnek segítséget.

M.E.

Fotó: Máté János