Ünnepi szemétszállítás – Kommunális, zöld és szelektív hulladék

Hagyományosan az ünnepek előnapján is dolgoznak az Észak–Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. gyűjtő és szállító munkatársai és autói. Nem csak a megyében, de több mint 10 borsodi településen is ők adják a szolgáltatást. Novemberben zárult a zöld hulladék szállítás, majd most a karácsonyfa gyűjtés lesz soron, január 6-tól. 

A szemétszállítók egész évben dolgoznak, évente csupán 3 szabadnapjuk van. A karácsony körüli ünnepi hétköznapok, január 1. és húsvét hétfő.

„26-a most hétfőre esik, a hétfői körzetet előtte két nappal, 24-én pótoljuk be. Kérek mindekit, akinél hétfőn van gyűjtés, az 24-én, szombaton reggel 6 óráig helyezze ki a gyűjtőedényt. Nyomatékosan szeretném felhívni a figyelmet a korai időpontra, mert most nem akkor érünk a házhoz, amikor szoktunk. A járatunk gyorsabban halad, tehát 24-én reggel 6 óráig a hétfői körzetben helyezzék ki a gyűjtőedényt az ingatlan elé.” - tájékoztatott Éberhardt Gábor, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője.

November 30-ával lezárult a  zöld hulladék gyűjtés, majd tavasszal újraindul. Most a karácsonyfa akció előtt állnak, ami január 6-án kezdődik, ezzel kapcsolatban ismét nyereményjátékot hirdetett a cég.

„Szolgáltatásunkban nagy változás nem történt ebben az évben. Néhány kísérleti gyűjtést, szállítást kipróbáltunk, de nagyjából ugyanaz maradt a szolgáltatás színvonala, mint az előző években. A cégünknél jelen pillanatban körülbelül 490 fő dolgozik. Teljes Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mi végezzük a hulladék közszolgáltatást, illetve 11 borsodi településen is. Az utazó személyzet, tehát aki autón ül vezetőként, illetve rakodóként, 350 ember. Ők minden nap kint vannak az utakon, és gyűjtik a hulladékot” - fogalmazott az ügyvezető.

A lakosság már hozzáférhet a 2023-as hulladékgyűjtő naptárhoz. Egyrészt sok helyen kiosztották már papírformában, de a honlapon is elérhető a munkarend. Szerencsére egyre többen kapcsolódnak be a szelektív gyűjtésbe, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a gyűjtőedénybe csak papír, műanyag és fém csomagolóanyagot dobhatnak bele, újságot és szóróanyagot. Azért, mert valami műanyag, például egy autó lökhárítója, vagy összetört kerti bútor, nem a szelektív kukába való.