Ünnepi fogadást adott a tiszteletbeli konzul

 

Aláírták az osztrák államszerződést, ezt ünnepelték az emberek 1955. október 26-án. A bécsi parlament ugyanis ekkor hirdette ki az Ausztria örökös semlegességéről szóló nyilatkozatot. Ezzel a szomszédos ország visszanyerte teljes szuverenitását, a megszálló nagyhatalmak megkezdték csapataik kivonását az ország területéről. Az államszerződés aláírása nemzeti ünnep Ausztriában. Nyíregyházán Ausztria tiszteletbeli konzulja fogadást adott az ünnep alkalmából. Dr. Barabás László elmondta, az osztrák nemzettudat igazából a 20. század második felében alakult ki. – Ez egy nagyon fiatal nemzettudat és éppen ezért, ez azóta is friss és eleven és amikor a magyarok néha, akár munkavállaóként, vagy akár turistaként - így talán kevésbé-, de munkavállaóként szembesülnek Ausztriával, osztrák terepen és akkor nem mindig nagyon kellemes élményeket tapasztalnak, ez jórészt abből fakad, hogy ez egy nagyon friss, fiatal nemzet a maga vehemenciájával együtt – fogalmazott dr. Barabás László.


„Nem németek, osztrákok vagyunk!”

 

A fogadáson részt vett az osztrák köztársaság budapesti nagykövetségének követtanácsosa is. Regina Rusz hangsúlyozta, hogy nagyra értékeli a két szomszédos állam fejlett gazdasági és kulturális kapcsolatait. A követtanácsos arról is beszélt, hogy a nemzeti ünnep az osztrák identitás kialakításban is fontos. – A nemzeti ünnep minden osztrák férfi és nő számára különösen fontos, mert azt mutatja nekünk, milyen szép a mi országunk, és arra is lehetőséget biztosít, hogy megünnepeljük az országunkat. Azt gondolom, hogy a mai Európában is nagyon fontos, hogy tisztában legyünk az identitásunkkal – hangsúlyozta Mag. Regina Rusz.

 

„Ausztriának nagyon sok barátja van Nyíregyházán…”

 

A fogadáson az önkormányzat részéről Jászai Menyhért vett részt, aki üdvözölte a szomszédokat a nemzeti ünnepük alkalmából. Az alpolgármester hangsúlyozta, Nyíregyházán számos osztrák tulajdonban lévő cég működik, melyek nagyon fontosak a város számára.

 

Z. Pintye Zsolt