Ünnepi díszbe borult a Kossuth tér

– Piros fehér zöld, ez a magyar föld – a régi rigmust mondogatva, büszkén mutogatták a kokárdájukat a nyíregyházi óvodások. A kicsik azért jöttek a Kossuth térre, hogy nemzeti színű virágokkal, zászlókkal díszítsék a fel az ágyasokat.

– Ez a fázós zászló – mutatta az 5 éves Soós Dávid, majd hozzáfűzte, a zászlók nagyon tudnak reszketni, ha fújja őket a szél.

 

Énekeltek, verset mondtak

 

Voltak, akik közösen szavalták a Talpra magyar!-t, mások a Kossuth szobor előtt fakadtak dalra. Az óvodapedagógusok szerint a gyerekek nagyon könnyen tanulják meg ezeket az énekeket és verseket. 

További képekért kattintson a fotóra!

– Meg tudják tanulni a Nemzeti dal összes versszakát, most többnyire kisebbeink vannak, ezért csak egy versszakot tanultunk, de úgy gondolom, nem az a fontos, hány versszakot tanulunk, hanem hogy a magyarságot mennyire erősítjük bennük – mondta el Bojtos Csilla, a Gyermekek Háza Déli Óvoda pedagógusa.

Kedd délelőtt több száz óvodás látogatott ki a Kossuth térre. Az is kiderült, van olyan óvoda, ahol egész héten a nemzeti ünneppel foglalkoznak. 

– Ez nemzeti hét nálunk, és minden erről szól ezen a héten. Elkészítjük a nemzeti jelképünket a magunk módján. Az óvodások pici virágot készítettek, amin megjelennek a magyar nemzeti színek és kihozzuk ide a Kossuth térre, hogy hagyják itt és szüleikkel együtt jöjjenek ide megnézni – tette hozzá Orbán Lászlóné, aki az Aranykörte Óvodában dolgozik.

 

Tessék megnézni a zászlókat!

 

Nyíregyházán régi hagyomány, hogy a Városháza előtti ágyásokat a kicsik díszítik fel március 15. előtt. Ezzel arra bíztatják a felnőtteket, hogy bátran vegyenek részt a különböző megemlékezéseken.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)