Ünnepi állománygyűlés emlékezéssel és elismerésekkel

1991 óta, május 4-e a tűzoltók ünnepnapja. Ezen a napon, Szent Flórián előtt, a tüzes mesterségek védőszentje előtt tisztelgünk. Életének történetét mindenki ismeri, élete és halála az emberiség, az önzetlen segíteni akarás, a hősies, bátorság jelképévé vált. Alakja ugyanakkor megtestesíti a bajtársiasság, a tisztesség és a becsület erényét is. Nagyon sokan, évről-évre egyre többen vannak azok, akik mindennapi munkájuk mellett szakítanak időt arra, hogy önkéntes tűzoltóként szolgálják szűkebb és tágabb környezetüket.

Őket ezért külön elismerés illeti.

A tűzoltók munkájára, legyenek hivatásosok, önkormányzatiak, létesítményiek vagy önkéntesek, egyre nagyobb szüksége van a társadalomnak, hiszen fejlődő világunkban folyamatosan új és újabb veszélyforrások jelennek meg, amelyek kezelésére fel kell készülnünk- fogalmazott az igazgató.

A tűzoltók azok, akik elsőként szállnak szembe tűzzel, vízzel, a természeti erőkkel.

Sokmilliárdos értéket, számos emberi életet mentenek meg, amelyet a kívülállók igen gyorsan elfelejtenek, mert egy tudós alkotását, egy felfedezést évtizedekig, sőt évszázadokig lehet emlegetni, de egy eloltott tűz, egy megmentett emberélet csak napi hír a médiában.

Az emberek nagy többsége csak baj esetén szembesül a tűzoltók veszélyes, embert próbáló munkájával.

Május 4-én, Szent Flórián napján elsősorban azok jutnak eszünkbe, akik a lángok kevésbé barátságos „arcát” ismerik. De a „tüzes mesterséget” űző kéményseprők is ekkor ünnepelnek, róluk sem szabad megfeledkeznünk, hiszen a kéményseprők munkájukkal jelentős megelőző tűzvédelmi tevékenységet végeznek- tette hozzá a megyei igazgató.

Az ünnepi állománygyűlésen a nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola két diákja, Tóth Árpád, Láng című versét szavalta el, majd többen elismerésben részesültek, az igazgatói köszönetnyilvánításhoz több önkormányzat is csatlakozott.

Az elismerésben részesülők itt érhetők el.


Fotók: Dóka Imre tű. főhadnagy, Szabolcs MKI