Uniós fejlesztések napja Sóstón

Egymilliárd 250 millió forint – ez csak az az összeg, amit a Nyíregyházi Állatpark fejlesztésre költhetett uniós forrásból. Ebből épült az országban egyedülálló Zöld Piramis, a Viktória-ház és a most készülő Andok ösvénye is, ezekben az épületekben a világ különböző részeinek élővilágát mutatják meg a látogatóknak.
A Nyíregyházi Állatpark az országban egyedülálló módon eltartja önmagát, de a fejlesztésekre már nem lenne forrás.

– Gyakorlatilag a nagyberuházásokat a park csak uniós pénzekből tudta megvalósítani, de hozzátenném, hogy az uniós nyertes pénzhez mindig hozzá kell tenni egy komoly saját erőt, amit viszont a város biztosít – mondta Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója.

Az uniós fejlesztésekből Nyíregyháza is kivette részét. Dr. Kovács Ferenc polgármester azt mondta, az önkormányzati pályázatok mellett fontosak azok is, amelyeket a vállalkozói szféra nyer meg.

További képekért kattintson a fotóra!

– A nyugati elkerülő építése is EU-s forrásból valósul meg, de tavaly a körút felújítására is sikerült pénzt nyerni. A Pólus Projektből megvalósuló kórházfejlesztés pedig csak önmagában 15 milliárd forint. Önkormányzati pályázatokban több mint 30 milliárd forintot nyertünk összesen. A gazdasági élet szereplőit nézve is van eredmény, akár a nagy-, akár a kkv-kat nézve is nagy összeg – tette hozzá dr. Kovács Ferenc polgármester.

Magyarország az előző uniós költségvetési ciklusban 25 milliárd eurós fejlesztési forrást kapott, ebből 63 ezer projekt valósult meg. Az összeg a rendelkezésre álló pénz 80 százaléka, ebben az évben még 2263 milliárd forint lehívásával számol a kormány – ezt Zsigmondné Vitályos Eszter, az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár mondta a Nyíregyházi Állatparkban. Az uniós fejlesztések nyílt napja alkalmából rendezett programon kiemelte, az aktuális költségvetési ciklusban még ennél is több pénz érkezik az országba.

– A 2014–2020-as ciklusban Magyarország több mint 34 milliárd eurónyi uniós forrásból fog gazdálkodni. Ezzel az új uniós költségvetési ciklus legnagyobb nyertese vagyunk, a második helyet értük el Európában az egy főre jutó uniós pénzek tekintetében. Az előző hét évben az összeg minden egyes magyar állampolgárra 660 ezer forint uniós támogatást jelentett, a következő hét évben pedig 712 ezer forint támogatás fog jutni egy főre – emelte ki beszédében Zsigmondné dr. Vitályos Eszter, az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár.

Ez azt jelenti, hogy a tagállamok közül a harmadik legtöbb forrást jelenti. Az államtitkár hozzátette, a fejlesztési politika a gazdaságfejlesztésre és a munkahelyteremtésre fog koncentrálni.
A tervek szerint idén 133 pályázati felhívást fognak indítani 2700 milliárd forint értékben, a kis- és közepes vállalkozásokat érintő pályázatok már a következő hetekben megjelenhetnek. Részükre már április végén vagy május elején 90 milliárd forint elérésére nyílik lehetőség, amiből a termelési kapacitást tudják bővíteni, de lesz pénz a munkahelyteremtésre és a piacra jutásra is.

Erdős József

(Fotó: Kohut Árpád)