Ülésezett Nyíregyháza képviselő-testülete

A május közepén kirobbant Quaestor-ügyben felmerült kérdések megvitatásával kezdődött Nyíregyháza Megyei Jogú Város közgyűlése. A képviselők kérdéseket tettek fel Mikó Dánielnek, a Nyíregyháza Városi Csatornamű Építő Vízgazdálkodási Társulat intézőbizottsági elnökének a befektetéssel, annak előzményeivel és következményeivel kapcsolatban. Mikó Dániel azt válaszolta, azért a Quaestorba fektette be a pénzt, mert az 5-5,5 százalékkal nagyobb kamatot ígért más bank 1-1,5 százalékával szemben. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere korábban az ügy összefoglalására vizsgálóbizottságot kért fel, amelynek tagjai dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző, Móricz István, a Nyírségvíz Zrt. korábbi vezérigazgatója és Lengyelné Petris Erika, az Ellenőrzési Osztály vezetője. A testületi ülésen dr. Kovács Ferenc arra hívta fel a figyelmet, az elnöki címmel jogok és kötelezettségek is járnak. Szerinte az emberek által a Társulatra bízott 293 millió forintot nem volt kötelező lekötni úgy, hogy az elnök tisztában volt azzal, májusban ennek egy részét utalnia kell a városnak. A polgármester hozzátette, a Quaestor ráadásul állami garanciát sem kínált a befektetésért. Dr. Kovács Ferenc azt mondta a testületi ülésen, a Társulat feladata mindössze az volt, hogy megőrizzék közel 8 ezer családnak a szennyvízbekötésekhez félrerakott pénzét, nem pedig az, hogy befektessék. A városvezető érthetetlennek és indokolatlannak ítélte meg Mikó Dániel tettét. A Társulat elnöke kifejtette, amit a Quaestor kínált, jó konstrukciónak tűnt, neki az ügyhöz érdeke nem fűződött, igazi felelősnek azokat tartja, akik a Quaestornál nem tudnak elszámolni a pénzzel. A közgyűlés elfogadta azokat a javaslatokat, amelyeket a vizsgálóbizottság ajánlott az ügy megoldása érdekében.

 

Integrált Területi Program

 

A testületi ülés Nyíregyháza 2014. és 2020. közötti európai uniós költségvetési időszakára készített Integrált Területi Program módosításának jóváhagyásával folytatódott. Ebben az időszakban a város több mint 24 milliárd forint európai uniós támogatást használhat fel. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője, dr. Adorján Gusztáv úgy látja, az Integrált Területi Program összhangba hozza a kormányzat és a város elképzeléseit. A politikus hozzátette, a cél az, hogy a benyújtandó pályázatok esetében minél kevesebb önrészre legyen szüksége Nyíregyházának, hiszen ezáltal több, nagyobb értékű pályázat lehívására lenne lehetőség.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Adorján Gusztáv, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője azt mondta, a céljuk továbbra is az, hogy a gazdaság élénkítését, a munkahelyek teremtését és városi fejlesztéseket célozzák meg. Hozzátette, össze tudják kapcsolni azt, hogy a város és a városlakók érdekei is képviseltessenek ezekben a pályázatokban. A frakcióvezető azt mondta, ebben az esetben a közlekedésfejlesztésre, a turizmusra, a szakemberpótlásra és szakember itt tartására gondol. Dr. Adorján Gusztáv hozzátette, a módosítás mindenféleképpen a nyíregyháziak érdekeit szolgálja majd.

A Magyar Szocialista Párt önkormányzati képviselői több pontban látják nehezen kivitelezhetőnek a pályázatot. Nagy László, az MSZP frakcióvezetője úgy fogalmazott, elkésettnek látják azt az egyeztetési folyamatot, amely az irányító hatóságokkal, a minisztériumokkal zajlik. Hozzátette, jelenleg a támogatási ciklus második évének közepén járunk, és ott tartunk, hogy a város elképzeléseit az irányító hatóság által megküldött javaslatokkal igyekszik összefésülni az a szakembergárda, akik ebben szerepet kapnak. Éppen ezért gondolják úgy, hogy a forrásfelhasználás a következő öt évben aránytalan lesz. Nagy László hozzátette, ugyanaz a helyzet állhat elő, mint az előző támogatási ciklus végén, ahogy 2014-re, az utolsó évre összpontosultak a beruházások. A frakcióvezető elmondta, az látszik, most is így lesz, hiszen ebben a ciklusban az egyeztetési folyamatok még nem zárultak le, miközben lassan támogatási szerződéseket kell kötni annak érdekében, hogy egy arányos, kiegyensúlyozott forrásfelhasználás mentén a városban egyenletes mértékű fejlesztést tudjanak végrehajtani. A politikus úgy vélte, ez látszólag nem fog megtörténni.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselői egyetértenek az Integrált Területi Program célkitűzéseivel. Béres Csaba, a párt politikusa azt mondta, az elképzelések a városlakók érdekeit szolgálják.

Béres Csaba, a Jobbik Magyarországért Mozgalom politikusa az ITP-ről azt mondta, gyakorlatilag ez még csak egy nagy tervezet, amelynek részletes kidolgozására még várni kell. Béres Csaba kiemelte, nem látnak bele, hogyan és miként kivitelezik majd a felelősök azokat. Kifejtette, ami most előttük van, már egyszer szerepelt, csak visszaküldték a minisztériumnak. A képviselő azt mondta, minimális változtatások történtek benne, de ettől függetlenül még mindig Nyíregyháza érdekeit képviseli. A Jobbik várja, hogy az adott beruházási projektek hogyan valósulnak majd meg. Béres Csaba hozzátette, már most látszik, hogy másképp gondolkodnak egyes szegmensekben. A Jobbik például nagyobb hangsúlyt fektetne, és nagyobb forrást biztosítana a bokortanyák felzárkóztatására, mint a Huszártelep és a Keleti lakótelep rehabilitációjára.

 

Gyermekvédelem és szociális háló

 

A közgyűlés több napirendi pontja foglalkozott a gyermekétkeztetéssel, annak feltételeit javító fejlesztésekkel, valamint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásaival. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője azt mondta, komoly munkát végeznek a városban a gyermekvédelemmel foglalkozó szakemberek. Dr. Adorján Gusztáv hozzátette, Nyíregyháza példaértékűen, több fórumon keresztül is támogatja a rászoruló fiatalokat, a céljuk pedig az, hogy minél kevesebb gyermek legyen a jövőben, akik a szociális háló segítségére szorulnak. A gyermekvédelemmel és szociális étkeztetéssel kapcsolatos intézkedéseket támogatja az MSZP frakció is. Nagy László azt mondta, Nyíregyházának már a korábbi években is volt egy jól működő szociális ellátórendszere, amelynek a része a gyermekvédelem is. A frakcióvezető hozzátette, ez Nyíregyházán alapvetően jól működik. A Jobbik álláspontja szerint nagy szükség van arra, hogy a rászoruló gyereket a város támogassa. Béres Csaba azt mondta, ha a meglévő szociális ellátási formák nem lennének jelen a városban, akkor rengeteg család maradna segítség nélkül. A Jobbik szerint, mivel az ellátottak száma magas Nyíregyházán, a szociális szférában dolgozókról terheket kell levenni, hiszen nincs arányban a dolgozók száma az ellátott személyek számával.


Új lehetőségeket biztosító sportélet

 

A testületi ülésen szó volt a város sportéletéről is. A látvány csapatsportágak fejlesztése miatt szükséges lenne a Bánki Donát Szakközépiskolában a tornacsarnok rekonstrukciójára annak érdekében, hogy az ott sportolók a mai kor igényeinek megfelelő keretek között készülhessenek versenyeikre. Az infrastrukturális fejlesztésekhez a város hozzájárul. Mindezeken túl arról is egyeztettek a képviselők, hogy a Nyíregyházi Kosárlabda Klub a jövőben a Nyíregyházi Sportcentrum keretein belül, Nyíregyházi Kosárlabda Nonprofit Kft. néven működne. Kósa Árpád, a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezetője arról számolt be a testületnek, úgy látja, a világban sikeresen működő klubok nagy szervezetek, ahol egyszerre több szakosztály végzi sikeresen tevékenységét. Az ügyvezető kifejtette, céljuk az, hogy olyan hátteret teremtsenek a kosárlabdázóknak, ahol minden évben a legjobb 8 közé kerülhet a felnőtt kosárlabdacsapat.

Mikita Eszter

(Fotó: Kohut Árpád)