Ülésezett a Városi Diákparlament
Első alkalommal ülésezett a Városi Diákparlament Nyíregyházán. A diákok képviselői azért gyűltek össze, hogy olyan észrevételek és javaslatok szülessenek, amelyek hasznosíthatók a város ifjúsági koncepciójában.

A pályaválasztástól az önkéntességen át a deszkázásig számos témát megvitattak a fiatalok az első Városi Diákparlamentben. A Diákpolgármesteri Iroda és a Mustárház szervezésében a nyíregyházi középiskolák és az általános iskolák nyolcadikosainak delegáltjai első alkalommal üléseztek a városházán. Stekler Gergő diákpolgármester elmondta, a céljuk az volt, hogy olyan problémákat, lehetőségeket, ajánlásokat fogalmazzanak meg, amivel ők is hozzájárulhatnának a város fejlődéséhez, továbbá közvetlen párbeszéd alakuljon ki a döntéshozók és a diákok között. A Diákpolgármesteri Iroda azt is szeretné elérni, hogy a jövőben több kreatív fiatal is felkeresse őket ötleteivel, illetve segítse őket a munkájukban.

 

A fiatalokkal való párbeszéd segíthet a város fejlesztésében

 

A városvezetés üdvözölte a diákok kezdeményezését, hiszen számukra is fontos, hogy valós képet kapjanak az ifjúság életéről, szokásairól, az őket foglalkoztató kérdésekről.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Kovács Ferenc polgármester szerint ez azért is sarkalatos pont, mert évtizedek óta a fiataloknak a városból való elvándorlása figyelhető meg, csak kevesen térnek vissza a tanulmányok befejeztével. A diákokkal folytatott párbeszéd segíthet abban, hogy az ifjúság, a jövő számára vonzó, élhető körülményeket teremtsenek a megyeszékhelyen.

 

Számít a fiatalok hangja

 

– A kormányzat sem hagyhatja figyelmen kívül a fiatalok hangját, szeretnék minél inkább bevonni őket a róluk szóló döntési folyamatokba. Jelenleg a Nemzeti Ifjúsági Stratégia felülvizsgálata zajlik, amiben a diákparlamentek munkájának felbecsülhetetlen értéke lehet – hangsúlyozta Széles Csongor, EMMI Ifjúságügyi Szervezési Osztályának megbízott osztályvezetője, majd hozzátette:
ebbe a folyamatba szerettek volna olyan stratégiai partnereket, civil szervezeteket bevonni, akik valóban a fiatalokkal foglalkoznak, valamint azt is el akarták érni, hogy maguk fiatalok is elmondhassák a véleményüket, és valóban úgy alakuljon ki az elkövetkező tíz évre nézve a fiatalokról szóló stratégia, hogy ők maguk aktívan szerepet vállaltak benne, róluk szól, és tényleg értük van.

 

Javaslatcsomagok a döntéshozók felé

 

A plenáris ülésen a diákok az ifjúságot érintő témákról hallgathattak meg előadásokat, majd a Mustárházban és a Közösségi Face-ekben a delegáltak nyolc szekció munkájában fogalmazhatták meg ötleteiket. A fiatalok az általuk összeállított javaslatcsomagot a diákparlament zárásaként átadták a döntéshozóknak.

Zadubenszki Norbert

(Fotó: Szarka Lajos)