Méltó helyére került a mente
Méltó helyére került a Kállay család tulajdonában lévő egyik utolsó tárgyi emlék. Kállay Tamás mentéjét dr. Kállay Krisztián adományozta Nyíregyházának. A díszmagyar a Kállay Gyűjteményben kap helyet, az egykori tulajdonosát ábrázoló festmény előtt.

A Kállay család orosi ága egy honfoglalás kori nemzetségből származtatja magát. Az első írásos dokumentum az 1200-as évekből maradt fenn a családról. A família az évszázadok alatt mindig részt vett Magyarország életében, tagjai a politika, valamint kulturális és tudományos területeken képviseltették magukat.

 

Két ága lett a családnak

 

1690 után a család két ágra szakadt, az orosi és a napkori ágra. Az orosi rész leszármazottai ezt követően főleg Erdély és a déli területek felé orientálódtak, de a 19. században a család egyik tagja, Kállay Benjámin a Monarchia közös pénzügyminiszteri tisztségét is betöltötte. Unokája a mai napig Budapesten él. A család másik tagja, Kállay Ubul családfakutatással foglalkozó akadémiai tudós volt, 1906 és 1910 között Csík vármegye főispánja.

További képekért kattintson a fotóra!

A Kállay családot közvetlenül érintették az ötvenes évek intézkedései: kitelepítették őket, vagyonukat elvették. Az örökségből szinte alig maradt meg valami. Dr. Kállay Ubul dédunokája egy családi hagyomány értelmében a 30. születésnapjára kapta meg azt a mentét, amely Kállay Tamás, Kállay Miklós miniszterelnök bátyjának darabja volt. Ezt a díszmentét adományozta tartozékaival együtt Nyíregyházának.


„...mindenkit a történelemre emlékeztethet”

 

Dr. Kállay Krisztián elmondta, a család több mint ezer éve erről a környékről származik és mindig is itt töltött be fontos szerepet. Hozzátette, ez a relikvia is több mint száz éves, és a történelem viharain keresztül került hozzá. Dr. Kállay Krisztián kifejtette, úgy véli, a mai korban ezt nem neki kell otthon tárolni, hanem vissza kell juttatni méltó helyére, ahol a megfelelő körülmények között emlékeztethet mindenkit a történelemre.

 

Kállay Kúria

 

A mentét a Jósa András Múzeum szakemberei restaurálják, majd áthelyezik a Kállay Kúria még most felújítás alatt álló épületébe, ahol a Kállay Gyűjtemény kap helyet.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgáremsetere elmondta, a Kállay Gyűjtemény a kilencvenes évek elejétől kezdve méltatlan körülmények között volt Nyíregyházán. A polgármester hozzátette, 2012-ben emléktáblát avattak a Kállay Kúria falán, és akkor már arról beszéltek, felújítják az épületet, és oda helyezik át a Kállay Gyűjteményt. Dr. Kovács Ferenc elmondta, a felújítás már a végéhez közeledik, a tervek szerint március végére elkészül.

A Kállay család egyik utolsó emlékét így a jövőben bárki megtekintheti, a család legifjabb generációjához tartozó Borbála és Zsombor pedig a szellemi hagyatékot ápolják tovább.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)