Ülésezett a Szmog-riadó bizottság Nyíregyházán

Ülésezett a Szmog-riadó bizottság Nyíregyházán

Az egyeztető megbeszélést követően a jelenlegi értékek figyelembevételével a bizottság a füst-köd riadó tájékoztatási fokozatának fenntartása mellett döntött.

A szálló por (PM10) szennyezettség éjszaka a legmagasabb, ezért kérjük a lakosságot, hogy az esti és reggeli órákban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet, és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban végezzék.

A légszennyezettség romlását elkerülendő kérjük, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

Továbbá felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy tartózkodjanak a kerti hulladék (pl. avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (pl. tarló) nyílt színi égetésétől!

A tűzgyújtási tilalom betartását a Közterület-felügyelet fokozottan ellenőrzi.

A meteorológiai előrejelzések alapján ma este megélénkülhet a délnyugati szél, és szerdán érkezik egy hideg front, amely a levegőminőségben javulást okoz.

Kérjük a lakosságot, hogy kísérjék figyelemmel az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu), illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály honlapján (http://ftvktvf.zoldhatosag.hu/) az aktuális levegőminőségi adatokat.