Ülésezett a Megyei Diákparlament

Diákok üléseztek a Megyeházán. Harminc általános- és középiskola delegáltjai képviseltették magukat a Megyei Diákparlamenten. A fiatalok találkozóját kilencedik alkalommal szervezte meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat és a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület. Célja, hogy a megyében működő alap és középfokú oktatási intézmények diákönkormányzatai, diákmunkát segítő pedagógusai találkozhassanak, a diákok számára hasznos információkról értesüljenek.

 

Bevonva a döntésekbe

 

A fiatalok feladatai azonban nemcsak erre az egy napra összpontosulnak. Egész éves munkájuk hatékonyságát az is alátámasztja, hogy az önkormányzatok egyre többet vonják be őket az ifjúsággal kapcsolatos döntéshozatali folyamatba.

További képekért kattintson a fotóra!

Lukács Nándor, a SZSZBGYIÖK leköszönő elnöke elmondta, folyamatosan kikérik a véleményüket Nyíregyházán, illetve a városi diákparlamenten is képviseltették magunkat. Annak is kifejezetten örülnek, hogy tényleg meghallgatásra találnak az igényeik, aminek köszönhetően például a Helló Nyíregyháza! szervezésébe is már bekapcsolódhattak.

 

Csiga Díj

 

A mostani ülésen a fiatalok különböző előadások keretében ismerkedhettek meg az őket érintő tanulmányi, szabadidős, közösségi és pályázati lehetőségekről, programokról. A rendezvényen átadták a Csiga Díjat is. A kitüntetés a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület első emblémája után kapta a nevét. Minden évben a fiatalokért végzett kiemelkedő munka elismeréseként ítélik oda diákoknak, tanároknak, különböző személyeknek, szervezeteknek. Idén a Csiga Díj különdíját dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere vehette át.

Párját ritkítja, amikor egy alpolgármester a fiatalokkal négyszemközt, hatszemközt beszélget, ottmarad egy eseményen, nemcsak a megnyitóra érkezik, hanem végighallgatja őket, leül velük akár vitatkozni is, provokálja őket a szó pozitív értelmében, hogy tegyenek egy-egy dologért. Tényleg azt gondolom – és ezzel nem egyedül vagyok az egyesületben és például ifjúsági kerekasztalban sem –, hogy alpolgármester úr szerintem mintaértékű munkát végez az ifjúság területén – méltatta a kitüntetett városi vezetőt Bálega János, a KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület elnöke.

 

Kölcsönös párbeszéd – hatékony munka

 

Az alpolgármester úgy látja, ez a mostani díj egy hosszabb folyamat eredménye, ami a kölcsönös, közvetlen, őszinte párbeszéden alapul. Dr. Ulrich Attila kiemelte, hogy egy olyan társasággal tud együttműködni, akikkel nagyon könnyű szót érteni, akik el merik mondani a véleményüket, ők pedig tudnak ehhez az igényrendszerhez igazodni. Hangsúlyozta, amikor ideje engedi, aktívan részt vesz a közös munkában, rendszeresen tartja a gyerekekkel a kapcsolatot, valamint azokkal a szervezetekkel is, akik koordinálják őket.

– Minket egy cél vezérel, az, hogy jól érezzék magukat a bőrükben, amennyire lehet, illetve a kéréseik, amennyire reálisak, azok teljesítve is legyenek – fűzte hozzá az alpolgármester.

 

Új vezetőség

 

Az ülésen megválasztották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat új vezetőségét is, aminek az elnöke Stekler Bendegúz lett.

Zadubenszki Norbert

(Fotó: Szarka Lajos)