Ülésezett a Magyar Állatkertek és Akváriumok Szövetsége – Ismét elnöknek választották Gajdos Lászlót
Fotó: Trifonov Éva

A Pangea Hotel konferenciatermében ülésezett a Magyar Állatkertek és Akváriumok Szövetsége hétfőn. A gyűlésen az egyik kiemelt téma az állatkertek állatvédelemben betöltött szerepe volt, de tisztújítást is tartottak. A szakmai szövetség élén 2021 óta Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója áll, akit a tagok egyhangúlag újraválasztottak a következő három évre.

 

1983 novemberében alakult meg a Magyar Állatkertek és Akváriumok Szövetsége Nyíregyházán, az alapító tagok között kilenc intézmény és egy díszmadártenyésztő egyesület volt. Időközben egyre több állatkert lett az országban, most már 13 taggal működik a szervezet. A szakmai szövetség élén 2021 óta Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója áll. Munkájuk célja, hogy elősegítsék a tagintézmények érdekképviseletét, tevékenységük összehangolását, a köztük zajló információ- és eszmecserét, mindezek által pedig a hazai szakma egységes fejlődését. Hétfőn a Pangea Hotel konferenciatermében tartottak gyűlést, ahol többek között a fajvédelem volt az egyik kiemelt téma.

– Nagyon sokat kell beszélnünk arról, hogy az állatkerteknek milyen szerepe van az állatvédelemben, a fajvédelemben és Magyarországon az úgymond lefoglalt csempészállatok elhelyezésében. Az egyik fő témánk, hogy az állatkerteknek a mentő tevékenységét kell erősíteni, a másik téma pedig nagyon hétköznapi, el kell fogadnunk az idei költségvetést. Lezártuk a tavalyi évet, amit sikeresen teljesített a Magyar Állatkertek Szövetsége. Elindítottunk egy szakmai továbbképzési folyamatot, megnézzük, hogy az állatkertekben folyó edukációs tevékenység hogyan bővíthető ki minél szélesebb körben. Tehát az ismeretterjesztést, a nevelést a magyar állatkertek az állatkerti kerítéseken túl hogyan tudják művelni – mondta el az eseményen Gajdos László, a Magyar Állatkertek és Akváriumok Szövetségének elnöke.

Közel 30 ezer állat él a hazai állatkertekben, melyek jó részét a nemzetközi fajmentő tenyészprogram keretében tartják. Az állatkerti munka végső célja, hogy a veszélyeztetett fajok egyedeit fogságban szaporítsák, tulajdonságaikat, genetikai állományukat minél jobban megőrizzék, és a zárt tartási körülmények között született példányokkal a jövőben az eredeti élőhelyet ismételten benépesítsék. A hétfői gyűlésen tisztújításra is sor került, az előző 3 évet követően pedig ismét Gajdos Lászlót, a Nyíregyházi Állatpark igazgatóját választották meg egyhangúlag a Magyar Állatkertek és Akváriumok Szövetségének elnökévé.

– Nagyszerű fejlesztések zajlottak a magyar állatkertekben, ami nem elsősorban a mi érdemünk, hanem a tisztelt kollégáké, akik menedzselik az egyes állatkerteket. Mi csak igyekeztünk hátteret, biztonságot és szakmai segítséget nyújtani ezekhez. Nagyon fontos volt, és nagyon örülök annak, hogy egyre komolyabban veszi a közvélemény az állatkerteket, az állatkertben végzett munkát. Talán ez a mi érdemünk, hogy az elmúlt három évben az állatkerteket összességében, nemcsak egy-egy régióban lévő állatkertet, hanem az állatkerti szakmát összességében Magyarországon is már helyén és súlyán kezelik – emelte ki Gajdos László.

A szövetség jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, hogy közel 4 millió látogatóval büszkélkedhetnek a hazai állatkertek, amelyek a maguk régióinak leglátogatottabb kulturális, közművelődési desztinációinak számítanak. Gajdos László, a szövetség újraválasztott elnöke azt is elmondta, a magyar állatkertek jelentős része felújításra, korszerűsítésre szorul, a szövetségnek pedig komoly munkát kell a jövőben fordítania arra, hogy a kisebb állatkertek is eljussanak a nagyobbak szintjére. Elnöksége következő három évében ez lesz az egyik legmeghatározóbb célkitűzése.

Kapcsolódó galéria

MÁASZ ülés a Pangeában