Ukrán védelem, avagy patthelyzet a határon? – Hétvégi tapasztalatok Záhonyból

Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij, Ukrajna elnöke hetek óta sürgette a Nyugat-Európában dolgozó ukrán származású vendégmunkásokat, hogy amilyen gyorsan csak lehet, térjenek haza. Egy részük azonban ezt nem akarta megtenni, ismerve a hazai egészségügyi rendszerüket, inkább nyugaton szerették volna átvészelni ezeket a heteket. Munkaadóik azonban egyik napról a másikra felmondtak nekik és kiürítették a munkásszállókat, így haza kellett menniük. (Megjelent a Nyíregyházi Napló online kiadásának március 31-ei számában.)

 

Csakhogy közben szinte minden európai ország lezárta a határait, Ukrajna pedig március 15-től a saját állampolgáraikat sem engedte be. A szigorítások ellenére kollégáink szombaton Záhonyban mégis azt tapasztalták, hogy az ukrán hatóságok hazaengedik az állampolgárokat. Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy bármivel is érkeztek meg Záhonyba az utazók, le kellett szállniuk a vonatról, buszról, vagy kiszállni a kocsiból és a határ előtt megvárni, míg az ukrán oldalon indított transzferbuszok értük nem jöttek.

Rendőrök ügyeltek rájuk

Szombaton fél 12-kor közel 300 ukrán állampolgár várakozott a határátlépésre. Szinte kivétel nélkül maszkot viseltek és türelmesen várták a buszokat. Közben a magyar rendőrök ügyeltek rájuk, hogy az utazók egy helyben maradjanak és ne veszélyeztessék a Záhonyban élők egészségét.

– Tegnap délután indultunk – mondta el Baksa Edina. – Három busszal sikerült eljönnünk idáig. Először úgy volt, hogy két hét karanténba kerülünk, mert nincs elég alapanyaga a cégnek, ahol dolgoztunk. Aztán egyik napról a másikra szóltak, hogy elbocsátanak minket, mert nem tudnak munkát biztosítani. Szóval mehet mindenki, ahova tud. Annyit mondtak még, hogy a leállás minimum fél év, de az is lehet, hogy 2 éven belül nem is mehetünk vissza...

A kimerült fiatalok hatalmas bőröndökkel, hátizsá­kokkal jöttek. Benne az egész életük. Az ezeréves Ikarus csomagtartója hamar megtelt a poggyászokkal. Az utasok felszálltak. A busz pöfögve indult el Csap felé. A sajtóértesülések szerint, jelentsen is bármit, otthon „elkülönítik” a Nyugat-Európából hazatérőket...