Újraélesztést és csecsemőgondozási feladatokat is gyakorolhattak ma a Bem iskola diákjai
Fényképezte: Kohut Árpád

Egészségünk őrei – a szakképzés az egészségügy szolgálatában címmel tartottak kedden szakmai napot a Nyíregyházi Bem József Általános Iskolában.

A rendezvényen az egészségügyi szakmákat népszerűsítette az intézmény a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, a Jósa András Oktatókórház, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum, valamint a centrum Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma közreműködésével. Többek között csecsemőgondozási feladatokat is gyakorolhattak a diákok. Oroszvári Csenge azt mondta:

Még nem találkoztam ilyen kisbabával...bár az unokatesóm van ilyen kicsi, de még nem tettem tisztába sose.

Több állomáson izgalmas programokba kapcsolódhattak be a nebulók. Az újraélesztést és a segítségnyújtás legfontosabb mozzanatait is elsajátíthatták a diákok. Roskó Molli diák azt mondta:

Ez a nap azért fontos, hogyha esetleg valaki a családomban vagy a barátaim közül valaki például elájulna, akkor tudok majd segíteni.

A Bem vezetése és pedagógusai fontosnak tartották a szakmai napot, a bemutatókat. Dr. Baloghné Mester Éva intézményvezető kiemelte:

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt bázisiskolája vagyunk, mi mindig fontosnak tartottuk azt, hogy a gyerekeinket felkészítsük arra, hogy hogyan és milyen módon tudnak segíteni másokon. Van az intézményünkben defibrillátor is és azt is megnézhetik a gyerekek, hogy azt hogyan kell használni. Feleleveníthetik ismereteiket, hiszen csecsemőgondozó szakkörünk is van és itt gyakorlatilag a csecsemőápolással is tudnak foglalkozni és minden olyan témával, ami az egészségüggyel kapcsolatos.

A szakmai nap azért is volt fontos, hiszen a középiskolai jelentkezés határideje február 19-e. Erről már Gurbáné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója szólt:

Úgy gondoltuk, hogy az utolsó időszakban is szeretnénk őket segíteni. A Nyíregyházi SZC a következő tanévre 19 ágazatban közel 60 szakmát ajánl a jelentkezőknek. Egyik ilyen az egészségügyi és a szociális ágazat. Az egészségügyi ágazatban nagyon jó képzéseket biztosít a Zay, amely szintén a Nyíregyházi SZC-hoz tartozik.

A gyerekek az egészségügyi szakgimnázium képzéseivel is megismerkedhettek és megnézhették, hogy milyen feladatokat lát el például egy ápoló. Dr. Adorján Gusztáv, a Sz-Sz-B Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója elmondta:

Az egészségügy az egy csodálatos szakterület! A gyógyítás, bármilyen is legyen az, akár a legegyszerűbb, például egy simítás, egy pohár víznek az odaadása – azt úgy szoktam mondani, hogy az egy földöntúli érzés annak, aki ezt csinálja – ezt szeretnénk egy kicsit a gyerekeknek megmutatni.

A diákok láthattak és kipróbálhattak infúzió cserét és vérvételt is.