Újraélesztés: mindenkiből lehet hős

Az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság szervezésében már fél éve 2 órás újraélesztési tanfolyamot tartanak az érdeklődők számára az orvosi ügyelet épületében. Csikós Péter, az alapellátás igazgatója elmondta, az ingyenes oktatás résztvevői megismerkedhetnek az életmentő újraélesztés elméletével és gyakorlatával annak érdekében, hogy egy esetleges vészhelyzet esetén segítséget tudjanak nyújtani a szakember megérkezéséig. 2013. januárban elsőként végezte el dr. Kovács Ferenc polgármester a tanfolyamot, amelyet az Egészségügyi Alapellátás szervezett az önkormányzat dolgozóinak.

Életet menthetünk

Automata defibrillátor nélkül a jelenlegi álláspontok szerint 5–10 százalékos a túlélési arány Magyarországon. Ha valaki képzett elsősegélynyújtó, megkezdi az újraélesztést és van lehetősége használni – és használja is! – az újraélesztés során a külső automata defibrillátort, akkor ez 60–70 százalékra emelhető, tehát 100 emberből 60–70 hazamehetne a lábán a kórházból, ha a laikus emberek tudnák, hogyan kell újraéleszteni – hangsúlyozta az igazgató.

Gondoskodó Nyíregyháza

Csikós Péter elmondta, jelenleg hivatalosan 17 helyen van kihelyezett automata defibrillátor Nyíregyházán. Tavaly év elején ennek száma 14 volt, de később a Vay Ádám körúti orvosi rendelőbe, illetve az Ungvár sétányi orvosi rendelőbe és a Szent István utca 14. szám alá, az igazgatóságra is helyeztek ki készülékeket. Hangsúlyozta, ebben az évben várhatóan még további defibrillátorok kerülnek kihelyezésre, egyéb intézmények és cégeknek köszönhetően is.

Tudta, így segíthetett

– Több mint 25 évvel ezelőtt volt az első újraélesztésem. A Bethlen Gábor utcán egy motorkerékpáros eszméletét vesztette egy ütközés során. Én a közelben tartózkodtam, egy üzlet bejáratánál beszélgettem, amikor a hatalmas csattanásra lettem figyelmes. Amikor odarohantam és láttam, hogy a sérült légzése és a keringése leállt, beavatkoztam és mellkaskompressziót alkalmaztam. Hozzá kell tennem, hogy részt vettem korábban oktatáson, így tudtam, mit kell tennem. Az egyik szemtanúnak szóltam, hogy azonnal hívja a mentőket – abban az időben még nem volt mobiltelefon. Perceken belül ki is érkeztek a helyszínre, a sérültet pedig stabil állapotban szállították kórházba – emlékezett vissza Bordás Béla városgondnok.

Az újraélesztési tanfolyamra előzetes telefonos bejelentkezés alapján várják az érdeklődőket szerdánként 14 és 16 óra között a Központi Orvosi Ügyeleten, a Szent István utca 70. szám alatt. Bejelentkezni a 06-42/402-377-es telefonszámon lehet.

Bruszel Dóra