Újraéled a POKET mozgalom, az olvasást népszerűsítő városi közösség
Fotó: Illusztráció

Zsebkönyvek automatából. A POKET fogalma ma már nem ismeretlen a közéletben. A két éve – a költészet napján – indult mozgalom célja a minőségi irodalom terjesztése. Tavaly ősszel Nyíregyházán is megalakult a POKET közösség, és megjelent a Móricz Zsigmond könyvtár épülete előtt a zsebkönyveket kínáló automata, mint egy bűvészprodukció kelléke.

A POKET zsebkönyvek nem sokkal nagyobbak egy okostelefonnál, és elférnek egy kabátzsebben, akár egy nagyobb nadrágzsebben is. Céljuk az olvasás népszerűsítése, vonzóvá tétele a fiatal korosztály szemében is, az irodalom megkedveltetése egy-egy klasszikus regényen keresztül – de még ennél is fontosabb célkitűzés, hogy egymásra figyelő városi közösséget alakítsanak ki –, így fogalmaznak a poketesek saját hitvallásukról.

„Nyilván az utóbbi hetek időszaka mindenkinek megterhelő volt. Nem volt másképp ez velünk sem, valamint a POKET közösséggel sem. A koordinátoroknak ez duplán megterhelt időszak volt. Érettségiztünk, illetve egyes tagok az egyetemen már a második félév vizsgaidőszakát küzdötték le, de természetesen nem állt meg az élet így sem. Igyekeztünk a közösséggel rendhagyó módon, online tartani a kapcsolatot” – mondta Nagy Fruzsina Jennifer, a Nyíregyházi POKET közösség vezető koordinátora.

A járványidő kemény napjaiban is voltak könyvajánlók, és olyan kihívásokat fogalmaztak meg például, hogy segítsék a környezetükben élő időseket. Most, hogy enyhült a veszélyhelyzet, pénteken délután 2 órakor ismét találkoznak, ezúttal a Bujtosi Városligetben. A POKET mozgalom atyjának tekintett Vecsei H. Miklós fiatal színművész avatta fel tavaly ősszel a könyvautomatát, melyet egy pizsibulival ünnepeltek a könyvtár ifjúsági terében a fiatalok.

Így folytatta dr. Babosi László, a Móricz Zsigmond könyvtár igazgatóhelyettese: „Ez a POKET közösség azért alakult meg – ahogy Vecsei H. Miklós is mondta nekünk –, mert amellett, hogy kis zsebbe POKET könyveket adnak ki kortárs és nemrég elhunyt magyar alkotóktól, szerették volna közösségbe szervezni a fiatalokat. Tehát az olvasás mellett ő aláhúzta a közösség szervező erejét is ennek a POKET mozgalomnak. Így jobban tudnak a fiatalok, a gyerekek beszélni egymással, ismerkedni, és nem csak az interneten keresztül kommunikálnak.”

A képzeletbeli társulat, a színházcsináló Sztalker csoport gondozásában immár 30 kötet jelent meg, köztük a legújabbak is elérhetők Nyíregyházán. Latinovits Zoltán Ködszurkálók című munkája, Mácsai Pál ajánlásával, illetve a POKET közösség versválogatása is.