Újra teljes lesz a közvilágítás

Az energiaválság miatt szükséges takarékossági intézkedések részeként korábban kikapcsolt lámpatesteket a kedvezőbb energiaárak miatt az önkormányzat döntése értelmében a következő hónapokban fokozatosan visszakapcsolják – közölte kérdésünkre a városüzemeltető cég.

2022. második félévében az energiaárak drasztikus emelkedése rendkívüli intézkedéseket követelt meg a nyíregyházi önkormányzattól is. Mint ismert, a közgyűlés 2022. október végén hozott döntést az energiaválság miatt szükséges takarékossági intézkedésekről. Ebben már jelezte, zajlik a közvilágítás auditja, melynek célja az energiamegtakarítás. A 2022. decemberi közgyűlésen elfogadott rendelet úgy fogalmaz, hogy a közvilágítás mértékének csökkentése az üzemben lévő lámpatestek fényerejének vagy azok darabszámának csökkentésével valósulhat meg, s ezeket úgy kell meghatározni, hogy a gyalogátkelőhelyek megvilágítása biztosított legyen. Nyíregyháza közigazgatási területén a közvilágítással kapcsolatos feladatokat az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján a NYÍRVV Nonprofit Kft. látja el. Az energiaköltségek csökkentésére a szakemberek a működő fényforrások, lámpatestek egy részének leszerelés nélküli kikapcsolását látták megvalósíthatónak.

Néhány százalékot érintett

A beépített teljesítménycsökkenés a 17 600 meglévő lámpatestből 1278 darabot érintett a nagykörút, a Nyíregyházára bevezető főutak és egyes jelentősebb utak vonatkozásában. Mindez igazából ritkítást jelentett, nem egymás melletti fényforrások kikapcsolásával. Az utak kiválasztásánál figyelemmel kellett lenni arra, hogy a lakosság biztonságérzete, az élet- és vagyonbiztonság, a közlekedés biztonsága ne csökkenjen, a lakóutcákban emiatt sem kapcsoltak ki lámpákat. A gyalogátkelőhelyek és – lehetőség szerint – a csomópontok megvilágítása változatlan maradt. Ezeken az utakon jellemzően járműforgalom zajlik, melyet kevésbé befolyásol a megvilágítás szintjének csökkentése, illetve itt nagyobb teljesítményű fényforrások találhatóak. A megvalósítás az elkészült tervek alapján 2023 februárjára megtörtént.

Megtakarításból fejlesztések

A 2023-as évben az energiaárak jelentősen elmaradtak a tervezettől, így a közvilágítás terén a NYÍRVV Nonprofit Kft.-nek jelentős megtakarítása keletkezett, melynek egy részét 2023. év IV. negyedévében útépítésre, járdafelújításokra és csapadékcsatorna-rekonstrukcióra fordította.

Kedvezőbb energiaárak: visszakapcsolás

Mivel az energiaárak várhatóan továbbra is kedvezően alakulnak, ezért az önkormányzat azt a döntést hozta, hogy a 2023. év elején kikapcsolt közvilágítási lámpatesteket visszakapcsolja. Az ehhez szükséges folyamat a NYÍRVV-nél elindult, elkészült a visszakapcsoláshoz szükséges tervdokumentáció, jelenleg jóváhagyása zajlik az Opus Titásznál. A kivitelezéshez szükséges eljárás is elindult, a nyertes vállalkozóval a tervek szerint 2023. december 19-én aláírják a szerződést és legkésőbb 2024. február végéig az összes kikapcsolt lámpatest világítani fog.