Újra szervez elsősegélyvizsgákat a Magyar Vöröskereszt
Újra szervez elsősegélyvizsgákat a Magyar Vöröskereszt

Újra szervez közúti elsősegélynyújtó vizsgákat a Magyar Vöröskereszt. Létszámkorlátozással és megváltozott követelménnyel, de június másodikától elindult a vizsgáztatás. Naponta 30–32 fő adhat majd számot a tudásáról, a várakozási idő csökkentésére pedig a korábbinál több vizsganapot hirdet majd a szervezet.

Március 16-tól szüneteltette a közúti elsősegélynyújtó vizsgáztatást a Magyar Vöröskereszt, tekintettel a koronavírus miatt kialakult helyzetre és a kihirdetett veszélyhelyzetre. A már korábban kihirdetett alkalmakat is elhalasztották. Június másodikától újra indul a vizsgáztatás, bizonyos korlátozások mellett. Ez többek között érinti a létszámot is, egy vizsganapon óránként négy vizsgázó tartózkodhat a vizsgakabinetben, a megfelelő távolságtartás mellett.

Egyedül érkezzenek a vizsgázók

A Vöröskereszt célja, hogy elkerüljék a tömeget, ezért kérnek mindenkit, hogy családtagok, barátok ne kísérjék el a vizsgázókat, mert nem fogják őket beengedni az épületbe.

Azt is szeretnénk kérni, hogy mindenki az adott vizsgaidőpontjára érkezzen meg, csak pár perccel korábban. Az elő szokott fordulni, hogy annak ellenére, hogy mi már egy ideje bevezettük azt itt a nyíregyházi vizsgakabinetben a torlódások elkerülése érdekében, hogy óránkénti-félóránkénti beosztásra hívjuk a vizsgázókat. Ettől függetlenül van, aki úgy gondolja, hogy odamegy hamarabb, hátha hamarabb sor kerül rá. Ezt most szigorúan be fogjuk tartani, névsor szerint fognak érkezni és a kollégák csak azokat fogják fölengedni, akiknek vizsgaidőpontjuk van, a többieknek addig nyílt térben, tehát a hátsó udvaron vagy az épület előtt kell majd várakozniuk

– hívja fel a figyelmet Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének igazgatója.

Változtak a követelmények

A másik fontos változás, hogy a vizsga menete és a vizsgázók értékelése is megváltozik. Kötelező az alapos kézfertőtlenítés a vizsga előtt és után is, valamint a szakmai követelményi rendszert is átmenetileg módosította a Magyar Vöröskereszt.

Az újraélesztésnél a befúvásos lélegeztetés kikerül a kötelező elemek közül a gyakorlatsorból a vizsgázók kérésére és egy folyamatos, egyperces mellkaskompresszióval teljesíthető lesz ez a vizsgaelem. Azokat a vizsgaelemeket, amelyek pedig kontaktust igényelnek, azoknak is alternatív módszere lesz, hogy hogyan fogjuk számon kérni a vizsgázóktól. Tehát önmagukon vagy egy erre alkalmas szemléltető eszközön kell majd bemutatniuk bizonyos fajta ellátásokat, amit eddig páros gyakorlatban mutattak be. Ezzel együtt egyszerre két vizsgázó fog bent tartózkodni a vizsgakabinetben, tehát továbbra sem fordulhat az elő, hogy egy vizsgázó egyedül van a vizsgabiztossal és a vizsgaadminisztrátorral. Egy külső kontroll nálunk mindig van, egy másik vizsgázó személyében

– tette hozzá a megyei igazgató.

Hasznos tudás

A felkészítő tanfolyamok is hasonló szigorítással indulnak. A gyakorlások és a vizsgáztatás során is még nagyobb hangsúlyt fektetnek a kéz és bizonyos tárgyak fertőtlenítésére. Közúti elsősegélyvizsgát általában csak azok tesznek, akiknek kötelező számot adni a tudásukról a jogosítvány megszerzéséhez, pedig az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítása nemcsak a járművezetők számára lenne fontos, vannak például olyan munkahelyek is, ahol kérik a Vöröskereszt munkatársait, hogy oktatást szervezzenek a dolgozóknak, illetve azoknak is érdemes lehet felfrissíteni a tudásukat, akik több évtizede vizsgáztak, mivel azóta sok minden változott.

Több időpontot hirdetnek majd

Gurály Edina azt is hozzátette, nagyobb érdeklődésre számítanak a következő hetekben az elmaradt vizsgák miatt, illetve azért is, mert a nyári időszakban sokkal többen szerzik meg a jogosítványukat.  Korábban akár 50 vizsgázót is tudtak fogadni egy nap, ez most 30–32 főre csökken, ezért több vizsganapot fognak beiktatni, nemcsak Nyíregyházán, hanem a megye többi vizsgahelyszínén is. Azzal azért számolni kell, hogy a várakozási idő 3-4 hét is lehet. Egy évben egyébként 5-6 ezren vizsgáznak a megyében.