Egy éjszaka a hangszerek királynőjével

Az Orgonák Éjszakája országos program részese lehet a nyíregyházi közönség augusztus 5-én a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. A Filharmónia Magyarország 2019-ben indította a rendezvénysorozatot azzal a céllal, hogy közelebb hozza az orgonát a közönséghez. Augusztus 8-án szintén a római katolikus templomban hallhat újra orgonaszót a publikum, ezúttal az Orgona Pont hangverseny keretein belül.

A tavaly decemberben felavatott és megáldott multiplex karorgonát hallhatta stábunk, mely érdekessége, hogy a Szent József oltárnál helyezkedik el, közel a szentélyhez, a játékasztal pedig mozdítható, így a közönség nemcsak hallhatja a zenét, de magát az orgonistát is testközelből láthatja. Ez a hangszer lesz az egyik főszereplője a Filharmónia Magyarország által rendezett Orgonák Éjszakája és Orgona Pont hangversenyeknek augusztus 5-én és 8-án.

„Az Orgonák Éjszakája a Filharmónia Magyarország rendezvénysorozata, országos program, mely 2019-ben indult. Azóta itt is mindig megtartjuk a hangversenyt templomunkban, vagy Nyíregyháza más helyszínét, ahol van orgona. Ez a rendezvény hivatott arra, hogy az emberek között propagálja a hangszerek királynőjét. Az Orgona Pont szintén az orgonát szólaltatja meg, de már művésziebben, és nem az orgona bemutatásáról szól, hanem az elmélyült hangversenyről” – mondta Soltész Béla, a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyház kántora.

A Filharmónia Magyarország egyfajta küldetésének tartja ezeket a rendezvényeket, hogy népszerűsítse az orgonát az emberek között. A szombati és keddi hangversenyek kellemes kikapcsolódást nyújthatnak az igényes zenekedvelőknek, akik szívesen fordulnak a szakrális dallamok felé is. A program színes: lesz szóló orgona előadás, kóruselőadás, és kórus orgonakísérettel.

„A hangversenyen Kiss Zoltán orgonaművész fog orgonálni, és egy tanítványa, aki a Vikár Sándor Zeneiskola hallgatója, Dajka Tamás. Közreműködik az Ökumenikus Szkóla, ami már egy kuriózum itt, Nyíregyházán, hiszen minden történelmi vagy vallási felekezetből részt vesznek benne tagok, együtt éneklünk. Vezényelni fog Kissné dr. Mogyorósi Pálma, és jómagam is” – tette hozzá a kántor.

Ezen a hétvégén a sóstói zenélő szökőkút dallamai is kapcsolódnak az Orgonák Éjszakájához az égbeszökő muzsikával. Péntektől vasárnapig a 19 órakor kezdődő zeneblokkba új, orgonán játszott darabok kerülnek. Bach: d-moll toccataját: Szamosi Szabolcs a Pécsi Bazilika Angster orgonáján, Strauss: Radetzky-induló – orgonaátiratát Jonathan Scott a manchesteri Bridgewater Hall orgonáján adja elő.